Review TV box: Tronsmart Pavo M9

Door RobertowNL op zondag 11 oktober 2015 05:13 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 9.133

Schrijf, tekst, woord, spel, grammatica en andere fouten graag melden via een privébericht.
Versie 1.0; 25-09-15

http://i.imgur.com/wkyu8idl.jpg


http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Specificaties

3. Bestellen & ontvangen
- 3.1 Unboxing
- 3.2 Design en bouwkwaliteit

4.Prestaties
- 4.1 Benchmarks
- 4.2 Connectiviteit
-- 4.2.1 WIFI
-- 4.2.2 Ethernet
-- 4.2.3 ROM & SD, USB snelheid

5. Software
- 5.1 Interface
- 5.2 KODI
- 5.3 Games
- 5.3 overig

6. Conclusie


http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 1. Inleiding

Gezien het alweer even geleden was en ik de kans kreeg voor een beperkt bedrag weer eens een mediaspeler te testen, heb ik deze kans niet laten liggen. Na de voorgaande reviews van producten met een Intel processor (MiniX Z64 en de Pipo X7) was het nu tijd voor één met een ARM chipset.

Waarom deze box? Allereerst omdat ik wel benieuwd was naar de H.265 hardware decoding. Daarnaast omdat ik de HDMI in opname mogelijkheden die beschikbaar waren wel een leuke plus vond. Opnemen een game kan zowaar soms wel een / grappig zijn. En voor niet al te veel geld heb je dit boxje al in huis staan.

http://i.imgur.com/AKu82Z9l.jpg

De chipset in de M9 is een Mstar processor die ondanks de vrij oude opbouw (Cortex A9) toch nog vrij nieuw is. Allereerst ga ik de box vooral inzetten voor films; games is bij dit kastje was lastiger omdat bluetooth ontbreekt.http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 2. Specificaties

SOC (System on a Chip):
 • CPU:
 • Ontwikkelaar: ARM
 • Structuur: Cortex A9
 • Rekenkernen: 4
 • Kloksnelheid: 1.5GHz
 • GPU:
 • Ontwikkelaar: ARM
 • Structuur: Mali 450MP2
 • Cores: 2
 • Kloksnelheid: 650MHz
 • Modem/connectiviteit:
 • WIFI: B/G/N
 • Bluetooth: Nee
 • Ethernet: Ja, 10/100 mbit/s
Geheugen
 • RAM: 1GB
 • Flash: 8GB
Afmetingen & gewicht
 • Formaat: 15.24 x 15.24 x 4.06 cm
 • Gewicht: +-260 gram
Aansluitingen:
 • USB: 2x USB 2.0 + 1x USB 3.0
 • HDMI: 1.4b (4K @30FPS) uit, HDMI in tot 1080P
 • Audio out: Ja, 3.5mm (+ Composite) en optisch
Software
 • Android: 4.4.2
http://i.imgur.com/IRkfzbfl.jpg
Die quadcore GPU, zal wel de CPU moeten zijn...http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 3. Bestellen & ontvangen
Op 15 juli heb ik de TV box bij Geekbuying mogen bestellen met een leuke korting (35%) voor een eerlijke review. Op 29 juli heb ik de TV box mogen ontvangen. Kwam stevig ingepakt in het eigen doosje zonder transportschade.


3.1 Unboxing

De Tronsmart komt in een klein wit doosje met daaromheen een wikkel. Helaas zijn een deel van de screenshots en foto's van de unboxing tijdens mijn reis naar Korea verloren gegaan ;(
Dus moeten jullie het met wat minder foto's doen dan normaal bij, het spijt mij (Reminder to self: backup, backup backup)

http://i.imgur.com/SmvllnBl.jpg
In de doos vinden we:
- Een lader (in mijn geval een EU plug).
- Een afstandsbediening
- Een HDMI kabel (meter)
- Quick start guide
- De TV box


3.2 Design en bouwkwaliteit
De Pavo M9 heeft een simpel maar doeltreffende behuizing. De behuizing is niet al te groot. Wel is het plastic dun en licht, zeker minder dan de bouwkwaliteit van een MiniX op dat punt.
Wel blijft het kastje redelijk stevig staan, een kabel zal hem (gelukkig) niet direct verplaatsen.

Aan de voorkant van het zwarte doosje kan je de IR sensor vinden. Deze is icm met de meegeleverde afstandsbediening één van de manieren om het apparaat te bedienen.

Aan de linker en achterkant vinden we de volgende aansluitingen:
http://i.imgur.com/Abq4VqBl.png


De afstandsbediening die is meegeleverd is een simpele unit met enkele knoppen. De afstandsbediening is mooi compact en levert een aantal handige extra's zoals het bedienen van je TV. De afstandsbediening voelt wellicht niet enorm hoogwaardig aan maar bediend beter dan de AB die bij de kastjes van MiniX is meegeleverd.

Daarnaast heeft de afstandsbediening een leer functie, hierbij kan je 4 knoppen van je afstandsbediening van je TV overnemen in de ab van de Tronsmart. Het gaat hierbij om:
- Power, AV, Volume

http://i.imgur.com/3tlCgWwl.jpg

In de praktijk werkte dit op mijn Panasonic TV zeer prettig, met een afstandsbediening kon ik de TV starten, TV box starten en wisselen naar het AV kanaal om zo een filmpje te starten.

De hardware lijkt dus prima, wat wellicht wel een puntje kan zijn is de warmte. Het gehele kastje is passief gekoeld. Maar dit heeft niet gezorgd voor problemen tijdens de review.

Door de vele aansluitmogelijkheden werkt het allemaal fijn, het toevoegen van een airmouse, harde schijf en nog een eventueel derde USB device maakt het prettig werken.http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 4. Prestaties

Natuurlijk heb ik de TV box aan diverse testen onderworpen waaronder Benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven.

In de praktijk werkt de box prima. Voor meer informatie over de (software) prestaties verwijs ik je graag door naar het onderdeel software.

4.1 Benchmarks

http://i.imgur.com/K5MRfFnl.png

http://i.imgur.com/kVaEW2Ul.png

http://i.imgur.com/PIns94zl.png

http://i.imgur.com/1doYB1Nl.png

http://i.imgur.com/5ffiE5Il.png

http://i.imgur.com/M7k6LlKl.png
http://i.imgur.com/eCrQ9Lil.png
http://i.imgur.com/LycszUil.png
http://i.imgur.com/c903xkLl.png

Zoals te verwachten is het apparaat alles behalve een hoogvlieger. Door de beperkte hoeveelheid RAM geheugen wil de T-rex benchmark van OpenGL niet eens draaien.

4.2 Connectiviteit

De connectiviteit van een TV box is natuurlijk belangrijk bij een tekort aan bandbreedte lopen films niet lekker en gaat de boel stotteren. Natuurlijk is het het beste om de TV box aan te sluiten via ethernet maar ik heb in dit geval ook diverse tests met WIFI gedaan.

4.2.1 WIFI

Streamen via WIFI gaat in de praktijk prima. De doorvoersnelheid was extern (40/4 abo) ongeveer 37 Mbps down en 1.6 Mbps up, dit is voldoende voor Netflix, Youtube en andere externe films. De afstand tot het WIFI access point was ongeveer 7 meter (2 muren).

Intern bleef de upload ongeveer gelijk, de downloadsnelheid via WIFI was (vanaf de NAS) ongeveer 50.5 Mbps (op de zelfde afstand).

4.2.2 Ethernet

Bij verdere tests zie ik (intern) downloadsnelheden van 74Mbps en ruim 26.2 Mbps up, waarschijnlijk meer dan genoeg voor alle taken die je met dit kastje wil doen.

4.2.3 Flash & USB 3.0 snelheid

De leessnelheid van het interne Flash geheugen is ongeveer 38 MB/sec waar de schrijf snelheden op 6.8 MB/sec blijven hangen.

Het schrijven naar een externe USB 3.0 stick blijft steken op 36.9 MB/sec, waarschijnlijk door de snelheid van het interne geheugen.

De snelheden van het RAM geheugen zitten steeds rond de 1035 MB/sec (Ram copy speed).http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5. Software

Dan de software, de Tronsmart is geleverd met Android 4.4 icm diverse apps en een eigen interface.

In onderstaande hoofdstukken kan je meer lezen over de interface, Kodi, Gaming en andere mogelijkheden.


http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5.1 Interface

http://i.imgur.com/IUlVsRil.png
Screenshot: homescreen / launcher bij eerste startup

De interface ziet er wel aardig uit, en laat zich met de meegeleverde afstandsbediening enorm goed bedienen. Shortcuts in de secondaire menu's zijn goed in te stellen. Er zit duidelijk wat werk in de opbouw van de meeste menu's.

http://i.imgur.com/HKW4KSpl.png
Screenshot: Mappen

Met een klik op de plus (in de mappen) of onder op het scherm kan je apps toevoegen aan de interface.

Onder de noemer app managment kan je al je apps terugvinden:
http://i.imgur.com/hOMIzu8l.png
Screenshot: meer apps

Ook een heel aantal andere menu's zijn aangepast aan de TV interface:
http://i.imgur.com/wJYTb6sl.png
http://i.imgur.com/M3cdFjLl.png
http://i.imgur.com/pYmC0pBl.png
http://i.imgur.com/EiVcgqPl.png
http://i.imgur.com/744EZgkl.png
http://i.imgur.com/tMyF2cll.png
http://i.imgur.com/J5YoNNil.png

Wat opvalt aan de interface is dat deze niet altijd even scherp lijkt te ogen. Na een simpele check blijkt dit te kloppen, de interface is 720P maar bij het starten van een andere taak switcht te TV box naar de geselecteerde output.

De diepere android menu onderdelen zijn niet aangepast:
http://i.imgur.com/hfLJR2Il.png

Wel is er de mogelijkheid om de video output aan te passen:
http://i.imgur.com/NrSrZu9l.png
http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5.2 KODI

http://i.imgur.com/3JLbQV1l.png

http://i.imgur.com/mBnihvcl.png
Screendhots: Kodi

De Tronsmart komt met een versie van KODI, deze versie ondersteunt de volledige hardwaredecoding van de chipset. Overigens is het zelf installeren van een nieuwere versie van Kodi ook mogelijk.

Binnen Kodi loopt alles soepel, de menu's laden goed, wel heeft het apparaat wat problemen met het afspelen van H.265, dit loopt gek genoeg via de ingebouwde videospeler prima.

De meeste video's die de chipset ondersteund worden prima afgespeeld. Onder andere volgende codecs / files spelen (goed):

H.264 codec / MP4 (Big Buck Bunny): 1080p
MPEG2 / MPG video: 1080p
MPEG4 / AVI: 1080p
VC1 codec (WMV): 1080p

Birds met 40mbps: Speelt goed af: 1080P
HD.Club-4K-Chimei-inn-60mbps.mp4: Speelt goed af: 4K
bbb_sunflower_1080p_60fps_stereo_abl.mp4: Speelt goed af, 1080P

Ook het openen van de Blueray ISO in XBMC werkt.

Gezien het ontbreken van een 4K TV heb ik niet erg veel 4K geprobeerd, er is een test gedaan met een H.265 file gedaan, maar deze werkt zoals aangegeven alleen goed in de meegeleverde mediaspeler ipv XBMC.http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5.3 Games

Dan games! Ik mag graag wel eens een simpel spelletje doen (GTA:SA bijvoorbeeld) tijdens een dood momentje op zo'n kastje. Helaas ben ik er ten onrechte vanuit gegaan dat het kastje bluetooth ondersteunde. Het spelen van games heb ik dan ook niet veel gedaan gezien ik alleen BT controllers heb.

GTA:SA & Nova werken beiden goed mits de instellingen niet op het hoogste staan, doe je dit wel dan merk je duidelijk dat je te maken hebt met iets oudere video hardware.
Hier moet natuurlijk ook bij opgemerkt worden dat de interface (ook tijdens games) op 720P gerenderd worden, dit zorgt voor een lagere belasting van de GPU.

http://i.imgur.com/EB8t8ai.png?1
Screenshot: GTA: SAhttp://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5.4 Software overig

De Tronsmart Pavo M9 komt met de volgende voorgeïnstalleerde software:
http://i.imgur.com/F4qRGwml.png
http://i.imgur.com/yyI1Hu5l.png

Horizon Go
Lijkt prima te werken.

Netflix
Netflix werkt, pakte ook netjes de HD streams.

Youtube
Youtube werkt, pakte niet altijd even snel de HD stream, durf niet te zeggen waarom (gezien de internetverbinding prima was).

HDMI in opname
De HDMI in opname functie heb ik een aantal keren getest via het aansluiten van mijn OUYA. Het eerst plan was om te proberen TV op te nemen maar in de tijd tussen de bestelling van de TV box en het leveren besloot de decoder de geest te geven en is deze vervangen door een CI+ kaart in de TV.
http://i.imgur.com/b3xxqPwl.png
Het HDMI in beeld van de TV decoder, zo dood als een pier

Het opnemen van video gaat via een app. Binnen deze app kan je diverse instellingen aanpassen. Deze app is identiek aan de ZIDOO X9 app:
https://www.youtube.com/watch?v=nkCWS57yOpU
Voor output van diverse opnames zie (helaas eigen video is verloren gegaan met de foto's).
https://www.youtube.com/watch?t=5&v=_JG0oX092hc
http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 6. Conclusie

De Tronsmart Pavo M9 is een redelijk apparaat, dat prima doet wat hij moet doen: video afspelen. Daarnaast heeft het door middel van de video opname mogelijkheden leuke extra mogelijkheden.

Voor gaming is het apparaat wellicht minder geschikt, aan de ene kant door de wat oudere hardware en aan de andere kant door de missende bluetooth.

Daarnaast draait de interface bij alles waar een balk van de interface zichtbaar is op 720P in de praktijk is dit dus altijd zo tenzij er een video speelt. Ik vraag mij af hoe het beeld van de interface er op een 4K TV uitziet (of niet uitziet).

Sinds het apparaat uit is is er al een update geweest, deze maakte het apparaat bij mij nog ietsjes sneller bij het openen van apps. Daarnaast is er nu een picture in picture modus toegevoegd zodat je de HDMI in kan zien en de pavo gelijktijdig kan gebruiken.

Maar is het product deze $89 dollar waard of ben je beter af met een andere mediaspeler?
Zelf denk ik dat door de beperkte hoeveelheid RAM, en de verouderde versie van Android en het missen van bluetooth toch wel redelijk grote minpunten zijn.
Daar tegenover staan dan wel weer de prima werkende afstandsbediening en TV interface, HDMI in opname. Dit maakt naar mijn idee dat de TV box een beetje een niche bediend, wil je de HDMI opname en daarnaast een 4K TV box dan is het een redelijke keuze.

Zoek je geen 4K en HDMI in opname dan ben je wellicht wel beter af met één van de andere vele TV boxen met Intel bijvoorbeeld een intel (Pipo / MiniX) of bijvoorbeeld Amlogic Rockchip processor.


De Tronsmart Pavo M9 is te koop bij Geekbuying voor $89

Disclaimer: Dit product heb ik met korting kunnen kopen, vandaar dat ik in deze review Geekbuying vermeld.

Coupon
Ik zal net zoals de voorgaande keren proberen een coupon te regelen voor dit product. Mocht ik een coupon kunnen regelen dan zal ik dat hier melden.Nawoord:
Door een verhuizing naar Azië en het kwijtraken van een USB stick met daarop een deel van de bestanden is de review helaas niet zo goed geworden als gehoopt, mijn excuus hiervoor.

Mocht je nog vragen hebben betreffende de Tronsmart Pavo M9 dan hoor ik het graag, helaas kan ik niet alles (laten) testen gezien ik zelf fysiek enkele duizenden kilometers bij het apparaat vandaan zit. Wel zal ik mijn best doen deze vragen door Geekbuying of het thuisfront te laten beantwoorden.

Volgende: Nog een Smwartwatch (Atongm W006) 06-'15 Nog een Smwartwatch (Atongm W006)

Reacties


Door Tweakers user Mattie112, zondag 11 oktober 2015 22:31

Leuk dat je (deels) de tv kan bedienen met de remote maar wat nog veel handiger is: HDMI CEC! Ik kan mijn minix box helemaal bedienen met de remote van mijn tv, echt super! Kan mijn ook met de rpi maar verder kom je niet heel veel tegen.

Door Tweakers user RobertowNL, maandag 12 oktober 2015 03:17

Mattie112 schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 22:31:
Leuk dat je (deels) de tv kan bedienen met de remote maar wat nog veel handiger is: HDMI CEC! Ik kan mijn minix box helemaal bedienen met de remote van mijn tv, echt super! Kan mijn ook met de rpi maar verder kom je niet heel veel tegen.
Klopt, maar veel TV boxjes hebben deze optie helaas niet. Voor mij was dit een prima tweede oplossing die ook nog eens goed werkte.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)