Nog een Smwartwatch (Atongm W006)

Door RobertowNL op vrijdag 12 juni 2015 11:19 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 6.724

Na mijn review van de Weloop Tommy was het weer eens tijd om een nieuwe smartwatch uit het verre oosten te halen. Alhoewel ik geen fan ben van die generieke smartwatches die niet meer dan eens het design lenen van hun broertjes van een bekend merk moest ik er toch eens 1 proberen om mijn oordeel te kunnen geven.

En dat heb ik dan ook gedaan, op 15 mei heb ik bij Pandawill een smartwatch met een MTK6260A processor. En wel in vorm van de Atongm W006.

http://i.imgur.com/PD3XgcM.jpg

Dit horloge maakt zoals gezegd dus gebruik van de Mediatek MT6260A processor. Deze processor is door Mediatek ontworpen voor wearable toepassingen en stamt af van de MT6260:
MT6260 is a monolithic chip integrating leading edge power management unit, analog baseband and radio circuitry based on the low-power CMOS process. MT6260 is a feature-rich and extremely powerful single-chip solution for high-end GSM / GPRS and EDGE-Rx capability. Based on the 32-bit ARM7EJ-STM RISC processor, MT6260's superb processing power, along with high bandwidth architecture and dedicated hardware support, provides a platform for high-performance GPRS / EDGE-Rx Class 12 MODEM application and leading-edge multimedia applications. MT6260 also features: A highly integrated Bluetooth transceiver which is fully compliant with Bluetooth specification v3.0. A FM receiver supporting both audio broadcast de-modulation and RDS / RBDS data decoding.
De chipset is dus geschikt om gebruikt te worden in een dumbphone, met enige aanpassingen (waarschijnlijk op gebruik van power) is deze uitgebracht als A versie voor wearables (zonder sim).

Verder heeft het horloge de volgende specificaties:

Atongm W006
Afmetingen: 58,4 x 37,8 x 10,6 mm
Gewicht: 54g

CPU:MTK6260A
RAM: 128 + 64
ROM: 128
Geheugen: 4 GB
Scherm: 1,54 inch, 240x240 pixels
Bluetooth V3.0
Aansluitingen: Micro USB
Batterij: 300mah Li-ion
Geluid: Ingebouwde speaker voor muziek en bellen

Taal: Chinees, Engels, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans, Deens, Frans, Arabisch, Perzisch, Russisch, Turks, Indonesisch, Vietnamees, Bengalees.

Op 3 juni, iets meer dan twee weken na het bestellen heb ik de Atongm W006 ontvangen. Tijd om te unboxen dus.

http://i.imgur.com/1TZxK1hl.jpg
http://i.imgur.com/nFJnvMql.jpg
http://i.imgur.com/X4SyKCsl.jpg
http://i.imgur.com/MfPwOvAl.jpg
http://i.imgur.com/GjNiycMl.jpg
http://i.imgur.com/nIaHnGul.jpg

Inhoud doosje:
- Smartwatch
- Boekje
- USB kabel met iets langere micro USB plug.
- Screenprotector

Het boekje geeft een simpele weergave van wat iedere app doet, maar veel meer informatie geeft het ook niet.

Het horloge zelf ziet er wat goedkoop uit, en voelt ook zo aan. Waar mijn LG G watch toch veel beter aanvoelde. Het bandje van het horloge is helaas ook niet te vervangen, dit heeft als gevolg dat als het bandje naar verloop van tijd stuk gaat je met een nutteloos horloge zit.

Op het horloge zijn 3 knoppen te vinden, 1 aan knop en 2 volumeknoppen. De rest van de bediening moet je via het touchscreen doen. Het is ergens jammer dat de volumeknoppen niet kunnen dubbelen als manier om door het menu heen te scrollen.

http://i.imgur.com/fe6IuNMl.jpg
http://i.imgur.com/7TYHIwel.jpg
http://i.imgur.com/06wFoxKl.jpg
http://i.imgur.com/RjoEOjXl.jpg
http://i.imgur.com/v0Tddnvl.jpg

Het enige dat positief opviel aan de behuizing is de sluiting van het bandje. Dit zit enorm stevig vast en je hoeft niet bang te zijn dat deze sluiting los gaat. Verder voelt het bandje om je arm ook wel aardig aan. Om een idee te geven hoe groot het horloge is kan je hieronder een paar foto's vinden:

http://i.imgur.com/qnqEOM3l.jpg
http://i.imgur.com/bOQx4PZl.jpg
http://i.imgur.com/lpXhSFhl.jpg

Na het opstarten van het horloge kom je in het standaard watchscreen. Op het startscherm is door een swype naar boven te wisselen tussen analoog en digitaal. In het menu valt naast de keuze tussen analoog of digitaal ook een andere achtergrond in te stellen.

http://i.imgur.com/ttiYM2Um.png

Met een swype naar links kom je in het menu, waardoor je doorheen kan bladeren. Per pagina staan 4 opties. Via het menu kan je de telefoon makkelijk koppelen aan je telefoon, ook zonder app op je mobiel. Het horloge wordt dan herkend als externe speaker en headset waardoor je er mee kan bellen en er muziek op kan luisteren.

http://i.imgur.com/IunZ3fCl.png

Gezien de vele functies pak ik de meeste functies er even uit. Als een functie niet benoemd is dan zal deze waarschijnlijk slecht of niet voldoende werken. Zo is SMS'en bijvoorbeeld niet te doen. Je krijgt op de helft van het scherm een toetsenbordje te staan. Dit is zo klein dat typen van een SMS ondoenlijk is. Helaas zijn canned responses niet mogelijk, dit zou een veel nuttigere toevoegen zijn geweest in plaats van het veel te kleine toetsenbord.

Allereerst vinden we de dailer. Door middel van de dailer kan je een nummer intypen en bellen. Deze functie werkt prima.
http://i.imgur.com/80fDN8Ft.jpg
http://i.imgur.com/5qKEkyDt.jpg

De geluidskwaliteit van het bellen is matig, de speaker klinkt schel en mist iedere vorm van lage tonen. Een punt waarop dus te veel bespaard is dus. Wel kon ik mij tijdens het gesprek goed genoeg verstaanbaar maken en was ook de andere kant van de lijn uiteindelijk wel te verstaan. Of dit ook het geval is met veel achtergrondlawaai durf ik te betwisten, maar in een auto zou het prima kunnen werken.
Naast de dailer zit er ook een telefoonboek en call log in. Ook deze werken wel aardig, maar door een lange lijst met contacten is het scrollen lastig. Een voice dail optie zou hier zeker niet hebben misstaan.

Naast de belfunctie is er ook een alarmfunctie aanwezig. Meerdere alarmen zijn te zetten en de dagen zijn ook in te stellen, deze functie valt in de praktijk wel redelijk te bedienen en het horloge trilt hard (en maakt een beetje geluid).

Ook een rekenmachine is aanwezig; ondanks dat het wat priegelig is kan je er prima wat dingen mee uitrekenen. Maar zelf zou ik eerder mijn smartphone pakken ;).

http://i.imgur.com/v3DnwPTm.jpg

Een functie die daadwerkelijk nuttig kan zijn is de voicerecorder. Deze werkt dan ook redelijk, de microfoon pakt wel wat geluid op en een interview zou je er wel mee op kunnen moeten nemen.
http://i.imgur.com/ZWlZUEUt.jpg

Een andere functie die nuttig is gebleken is de mogelijkheid om je muziek te bedienen. Je kan dit op verschillende manieren gebruiken. Dit is te wisselen via de instellingen knop op het horloge:
- Muziek afspelen en bedienen via het horloge
- Muziek afspelen op mobiel of ander apparaat en alleen bedienen.
Deze laatste functie is erg handig gebleken, in combinatie een bluetooth headsetje kan je zo een nummer skippen zonder naar je mobiel te grijpen.

Naast bovenstaande functies zijn er ook nog een aantal die alleen werken in combinatie met bijgeleverde app. Deze app staat op het horloge en is door middel van bluetooth over te zetten en te installeren op je telefoon. Daarnaast was de app ook te downloaden op de site van Pandawill. Naar een korte test van beide apps heb ik moeten concluderen dat ze lang niet af waren en maar half werken.

Gelukkig kwam ik er naar een korte zoektocht achter dat je in de Playstore gewoon een algemene app van MTK beschikbaar is. Deze werkt gelukkig ook met Lolipop waar de standaard meegeleverde app dit niet deed.

Na het installeren van de app kan je onder andere foto's maken met het horloge als remote. Na het maken van de foto zie je dan kort een kleine thumbnail op je scherm. Daarnaast is deze app nodig voor het kunnen weergeven van notificaties. In de app kan je instellen welke app notificaties mag weergeven op je horloge. Het weergeven van notifcaites werkt, hangouts berichten en whatsapp berichten waren terug te lezen.


Verder zijn er nog een aantal functies beschikbaar zoals een sleeptimer, agenda, stappenteller, water drink reminder. Al deze functies zijn of te klein om goed te werken op het scherm of werken maar half.

Dan tot slot nog het scherm. Zoals op de diverse screenshots te zien is het scherm niet super. De resolutie is matig en ook spiegelt het scherm als je het bekijkt onder een hoek. Daarnaast is het scherm niet altijd aan om batterij te besparen.

Bij het bestellen al was ik er bang was dat het horloge op een zonnige dag op geen enkele manier af te lezen zou zijn. In de praktijk valt dit nog wel een beetje mee, zoals te zien is het scherm nog af te lezen. In de praktijk valt het zelfs nog iets beter af te lezen dan op de foto te zien.

Let wel dit is met een zwarte achtergrond van de watchface, andere kleuren / achtergronden zijn in te stellen maar in de praktijk blijkt dit niet goed genoeg af te lezen en een enorm gepruts om deze op het horloge te krijgen.

http://i.imgur.com/mCRKVdEl.jpg

De batterij van het horloge gaat al met al iets meer dan een dag mee is de ervaring. Twee dagen gaat waarschijnlijk niet lukken.

Al met al een leuke test, maar niet aan te raden als horloge. Zelf zou ik voor een alternatief zoals de Pebble of Weloop Tommy gaan. Dit horloge gaat dan ook snel weer terug in zijn doosje, om daar de rest van zijn tijd in te slijten.


Conclusie in plusjes en minnetjess:

+ Het Michael Knight gevoel
+ Screenprotector meegeleverd
+ Stevige sluiting
+ Ontvangen van meldingen

+- afleesbaarheid in zon

- Zeer kleine interface (niet/matig te bedienen)
- Maar 2 watchfaces
- Bel geluid niet goed
- Meegeleverde app is slecht
- Niet allways on
- Geen bluetooth 4.0 LE
- Matige bouwkwaliteit

Mocht je toch een poging willen wagen om dit horloge te testen dan kan je hem onder andere bij Pandawill kopen.

Volgende: Review TV box: Tronsmart Pavo M9 10-'15 Review TV box: Tronsmart Pavo M9
Volgende: Review: PC voor $100! (PIPO X7) 03-'15 Review: PC voor $100! (PIPO X7)

Reacties


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 12 juni 2015 21:19

jammer van het gebrek van BT4 LE, en verder, dat het OS niet modulair is, zelf zou ik best wel een goedkope smartwatch willen, maar door de vele bomen en het bos, nog steeds niets kunnen vinden dat me over de streep wist te trekken,

enkele eisen:
* geen nutteloze apps (als iets niet werkt of nuttig is moet je het kunnen verwijderen / vervangen,
* BT4 LE - want mijn phone met langer mee dan een uurtje,
* goedkoop, (max rond de 100 euro),
* het scherm en de interface moeten bij elkaar passen, dus als er weinig pixels zijn dan moet de interface ook simpel zijn,

Door Tweakers user RobertowNL, vrijdag 12 juni 2015 21:46

Weloop tommy niet wat? Zijn ze zelfs bezig met het ontwikkelen van eigen software. https://hackaday.io/project/4510-open-source-sport-watch

Verder is dit horloge zo closed source, maar java apps kan je vast draaien gezien het OS en chipset.

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 13 juni 2015 12:04

Waarom heb je precies voor de W006 gekozen? Ik heb sinds februari de W008 in gebruik. Sinds kort kan deze overweg met Android 5 (Xiaomi Mi2 + Z3 Compact) i.c.m. de app: Mediatek SmartDevice.

Review komt er overigens nog wel aan hoor :)

p.s. ik wel ook wel zo'n digitale watchscreen, ik heb nu een suffe analoge. Volgens mij zijn deze niet te downloaden of wel?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 13 juni 2015 12:06]


Door Tweakers user RobertowNL, zaterdag 13 juni 2015 12:20

Kiswum schreef op zaterdag 13 juni 2015 @ 12:04:
Waarom heb je precies voor de W006 gekozen? Ik heb sinds februari de W008 in gebruik. Sinds kort kan deze overweg met Android 5 (Xiaomi Mi2 + Z3 Compact) i.c.m. de app: Mediatek SmartDevice.

Review komt er overigens nog wel aan hoor :)

p.s. ik wel ook wel zo'n digitale watchscreen, ik heb nu een suffe analoge. Volgens mij zijn deze niet te downloaden of wel?
ach, moest iets kiezen. Zoveel horloges met die chipset, de goedkoopste kiezen stond mij wat tegen dus in de hoop op iets meer kwaliteit deze gekozen.

Die app van mediatek heb ik geïnstalleerd staan inderdaad. Die van de fabrikant is identiek (alleen ouder) met een eigen logo.

Naar mijn idee zou het wel mogelijk moeten zijn om een watch face te installeren. Maar waar je de bestanden er voor kan krijgen is een beetje de vraag. Zal eens kijken of ik de file van mijn watch kan rippen.
Werkt bij jou het store gedeelte in de mediatek app? Hier wel maar er staan geen extra apps...

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)