Review: PC voor $100! (PIPO X7)

Door RobertowNL op maandag 30 maart 2015 00:24 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 13.060

Schrijf, tekst, woord, spel, grammatica en andere fouten graag melden via een privébericht.
Versie 1.0. Datum: 30-03-15:Eerste versie
Versie 1.1. Datum: 30-03-15: Teardown, verbruik, Voyo MiniPC, Boottijd, Firefox.
Versie 1.1.1. Datum: 31-03-15: Coupon geregeld en toegevoegd!
Versie 1.2. Datum: 01-04-15: Youtube, Netflix, NPO app ervaringen toegevoegd, foutjes aangepaast.


http://i.imgur.com/qx19SiY.jpg

http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Specificaties

3. Bestellen & ontvangen
- 3.1 Unboxing
- 3.2 Design en bouwkwaliteit
- 3.3 Teardown

4.Prestaties
- 4.1 Processor
- 4.2 Connectiviteit
-- 4.2.1 WIFI
-- 4.2.2 Ethernet
-- 4.2.3 ROM & SD, USB snelheid
- 4.3 Verbruik

5. Software
- 5.1 Office
- 5.2 KODI
- 5.3 Games
- 5.4 overig

6. Conclusie
- 6.1 Alternatieven

http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 1. Inleiding

Zoals ik in mijn review van de MiniX Z64A al aangaf heeft mijn Panasonic TV steeds minder apps heeft (en geen Netflix) was ik opzoek naar een mini PC waar mee ik films en wat andere apps op mijn TV kon gebruiken. Ik heb eerder diverse Android sticks en boxjes gehad, deze waren het helaas veelal niet niet door de matige decodering en/of snelheid.

Daardoor heb ik besloten om eens een aantal andere boxjes te testen, waaronder dus de Z64A van MiniX en deze Pipo X7. Waar in Android kocht voor het gemak naast de TV heb ik de PIPO ook deels gekocht om de simpele office taken die ik op een PC doe over te nemen. Kan die grote bak de deur uit en kan daar voor in de plaats een kleinere (en zuiniger) alternatief komen.

Idealiter zou de PIPO X7 niet alleen de PC maar ook de mediaspeler vervangen, vooralsnog weet ik niet of dit gaat lukken. Voor bij mijn PC gebruik ik denk ik, vooralsnog liever Android met een TV skin i.p.v windows 8.1.

Als ik wat lees op het forum van PIPO dan kan het wel eens zijn dat de PIPO daul boot gaat ondersteunen. Maar of/wanneer/hoe de implementatie gaat worden is natuurlijk afltijd afwachten.

De PIPO X7 is dus voor mij eerst gericht op: office en wellicht een simpele (Windows) game. Daarnaast wordt hij wellicht later ook mijn mediacenter.
http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 2. Specificaties

SOC (System on a Chip):
 • CPU:
 • Ontwikkelaar: Intel
 • Structuur: Bay trail
 • Rekenkernen: 4
 • Kloksnelheid: 1.3GHz
 • Turbo: 2.16GHz
 • Modem/connectiviteit:
 • WIFI: B/G/N
 • Bluetooth: 4.0
 • Ethernet: Ja, 10/100/1000 mbit/s
Geheugen
 • RAM: 2GB
 • Flash: 32GB
 • Beschikbaar:
 • Micro SD: Ja, tot 64GB
Afmetingen & gewicht
 • Formaat: 18.9 x 12.9 x 2.6 CM (LxBxH)
 • Hoogte met antenne: 15.0 CM
 • Gewicht: 412 Gram
Aansluitingen:
 • USB: 4x USB 2.0 (2x front, 2x back)
 • HDMI: 1.4
 • 3.5mm jack: Ja
Software
 • Windows: 8.1
 • Office 365: Ja, 1 device + tablet, 1 jaar (1TB onedrive, 60 Skype minuten


http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 3. Bestellen & ontvangen

Op vrijdag de 16 januari heb ik de PIpo X7 besteld bij Geekbuying.com. 30 Januari is deze verzonden waarna deze 11 februari bezorgd is.

3.1 Unboxing

De PIPO komt in een simpel doosje. Dit doosje bevat de PIPO X7 een lader en een garantiecertificaat.

http://i.imgur.com/PdLsnvjl.jpg?2
http://i.imgur.com/0H9wakql.jpg
Foto's: doosje

http://i.imgur.com/n9BH2P8l.jpg
Foto: Inhoud doosje

Karig uitgevoerd, maar genoeg om te starten natuurlijk. Een HDMI kabel had wellicht een leuke extra toevoeging geweest.


3.2 Design en bouwkwaliteit

Vergeleken met de MiniX Z64 heeft de Pipo X7 wel een wat grotere behuizing, maar nog steeds is het een vrij compacte PC. Het kastje lijkt prima inelkaar te steken met een zeer stevige aluminium behuizing die in zwart en zilver beschikbaar is. Het kastje is zwaar genoeg om niet direct van een kastje getrokken te worden als er een paar kabels aan trekken.

Aan de voorkant van de PIPO X7 vinden we de aanknop met daarnaast een rood ledje. Dit ledje is niet enorm fel, maar dit zou je als storend kunnen ervaren. Zelf had het ledje van mij wel iets mooier weggewerkt / minder fel mogen zijn.

http://i.imgur.com/qfZl1kvl.jpg
Foto: Voorkant

Daarnaast vinden we dan weer 2x een USB 2.0 poort. Naast deze poorten kan je een 3.5mm aansluiting vinden. Zelf had ik de 3.5 mm aansluiting liever op de achterkant van het kastje willen zien (of ook aan de achterkant). Nu zit je wanneer boxjes hebt aangesloten altijd met een kabeltje aan de voorkant.

Aan de rechter en linkerkant van de X7 vinden we alleen wat gaten, dit is waarschijnlijk voor de koeling.

http://i.imgur.com/mS1AMa5.jpg?1
Foto: Koeling?

http://i.imgur.com/yK2NyGtl.jpg?1
Foto: onderzijde

Aan de onderzijde vinden we zoals te zien nog meer gaten (voor de koeling?) en diverse logo's en serienummers.

http://i.imgur.com/wmaPKlel.jpg?1
Foto: Achterzijde

Aan de achterkant vinden we van links naar rechts de niet verwijderbare WIFI antenne, een micro SD kaart slot (tot 64GB getest), 2x USB 2.0 poorten, een gigabit ethernetpoort.

Al met al is de hardware prima zeker met de prijs in het achterhoofd. Zoals aangegeven zou ik graag de poorten wat willen verplaatsten, de audio (ook) aan de achterkant en ook een extra USB aan de achterzijde zou niet vervelend zijn. Ook een USB 3.0 poort de PIPO niet misstaan, theoretisch gezien was dit mogelijk gezien de chipset 1 USB 3.0 poort ondersteund.

Daarnaast is het jammer dat de WIFI antenne niet makkelijk te verwijderen is. Zeker gezien deze met een ethernetaansluiting niet altijd nodig is.

Wat wellicht wel een puntje kan zijn is de warmte. Het gehele kastje is passief gekoeld en voelde soms wat warm aan. Throttling lijkt dan ook regelmatig voor te komen bij de PIPO X7, dit is met wat tweaks wel op te lossen.

Tijdens de benchmarks die hieronder te vinden zijn kwam ik aan de buitenkant van het kastje (onderkant) op temperaturen van rond de 33 graden. Zeker gezien de bovenkant niet direct in contact staat met de chipset vond ik die met 31 graden ook warm.3.3 Teardown

Om eens verder te kijken waar de warmte weg kwam heb ik het kastje eens open gemaakt. Hieronder kan je de foto's van deze teardown vinden.

Mocht je vragen hebben over bepaalde componenten (chipnummers, etc). laat het dan even weten!

http://i.imgur.com/y1S4pLcl.jpg
http://i.imgur.com/3K4pAtLl.jpg
Foto's behuizing

http://i.imgur.com/aMcuKbwl.jpg
Foto's behuizing

Zoals te zien op bovenstaande foto is de WIFI antenne niet direct te verwijderen, er zit een dikke klodder hete lijm achter.

http://i.imgur.com/et8nGWEl.jpg
http://i.imgur.com/IlPWjpcl.jpg
http://i.imgur.com/DHgi3uil.jpg
Foto's behuizing

http://i.imgur.com/r3w4d5al.jpg
http://i.imgur.com/QuGiDMFl.jpg
http://i.imgur.com/DYUhwytl.jpg
http://i.imgur.com/FQGlSQTl.jpg
http://i.imgur.com/OiNsHYQl.jpg
Foto's Printplaat

De printplaat ziet er wel redelijk uit. Wel heb ik zoals verwacht en al gelezen in diverse reviews en fora mijn twijfels over de koeling. Dit is overigens iets wat wel op te lossen is door een groter koelblok op de chipset te plaatsten. Er zijn diverse mensen die hier goede ervaringen mee hebben.http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 4. Prestaties

Natuurlijk heb ik de PIPO aan diverse testen onderworpen waaronder Benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven.

In de praktijk werkt de box vaak prima. Voor meer informatie over de (software) prestaties verwijs ik je graag door naar het onderdeel software.

4.1 Processor

De processor in de PIPO X7 is een Intel Atom Z3736F. Deze processor is natuurlijk geen hoogvlieger en bedoeld voor heel simpel gebruik.

http://i.imgur.com/dRWfkCil.png

http://i.imgur.com/WcWn83x.jpg
Bron: CPU boss

De processor heeft 4 cores geklokt op 1.33GHz met een turbo tot 2.16GHz. De GPU is geklokt op 313 / 646MHZ (normaal / turbo). Dit zou qua snelheid overeen moeten komen met de mid-high ARM chipsets van dit moment.

Wil je een specifieke CPU benchmark / GPU benchmark zien laat het dan weten, dan test ik het en pas de review hierop aan!

4.2 Connectiviteits

De connectiviteit van een PC is natuurlijk belangrijk bij een tekort aan bandbreedte lopen films niet lekker en gaat de boel stotteren. Natuurlijk is het het beste om de TV box aan te sluiten via ethernet maar ik heb in dit geval ook diverse tests met WIFI gedaan.

4.2.1 WIFI

Tijdens een test van de WIFI op afstand haalde ik een downloadsnelheid van 12mbit down en 4 up, dit lijkt een prima doorvoersnelheid voor Netflix, Youtube en niet te hoge bitrate films. De afstand tot het WIFI accespoint was ongeveer 9 meter 1 verdieping (2 muren).

Daarnaast heb ik ook intern de getest met diverse file transfers en dichterbij de router (3 meter, 2 muren). Hier kwam een gemiddelde van 33 down en 30 upload uit. Prima snelheden dus!

Natuurlijk hangt WIFI altijd af van de hoeveelheid netwerken en je eigen setup, genoemde snelheden zijn dus een indicatie.

4.2.2 Ethernet

Een speedtest plaatsten heeft hier weinig zin ;), hij trekt mijn verbinding met gemak vol.
Bij verdere tests zie ik (intern) downloadsnelheden van ongeveer 90 Mbps up en down. Ook deze snelheden zijn natuurlijk afhankelijk van mijn netwerk. Maar 90 Mbps lijkt mij in de meeste gevallen voldoende.

4.2.3 Flash, USB snelheid

Allereerst heb ik een test gedaan van het interne geheugen van de X7.
http://i.imgur.com/UmmDAZ4.png
Screenshot: Crystaldiskbench intern

Daarnaast heb ik ook een HDD getest via de USB 2.0 aansluiting. Dit leverde de volgende score op:
http://i.imgur.com/eu3d96Z.png
Screenshot: Crystaldiskbench externe schijf

Het gemis van USB 3.0 op de PIPO X7 is wel aanwezig, snellere lees en schrijfsnelheden is niet alleen fijn voor een snellere bestandsoverdracht maar zorgen er ook voor dat je programma's op een externe schijf kan installeren zodat je om het beperkte geheugen heen kan werken en toch nog snel op kan starten ;).

4.2.4 Verbruik

Gezien de PIPO wordt geadverteerd als zijnde een zuinige PC heb ik dit natuurlijk ook even nader bekeken. Tijdens diverse testen kwam ik tot de volgende waarden.

De waarden zijn gemeten met een VOLTCRAFT 4000 Pro D.

Adapter: 0.31 Watt
PIPO Uit: 1 Watt
Boot: 8 Watt
Idle: 6.81 Watt - 7.11 Watt
Full load: 12 Watt
http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5. Software

Dan de software, de PIPO X7 is geleverd met Windows 8.1 with Bing. Deze licentie is bedoeld voor goedkope apparaten zoals deze PIPO.

Er staat er op de X7 geen software voorgeïnstalleerd. Dit zorgt er voor dat er gelukkig nog wat werkgeheugen vrij blijft om zelf te vullen ;). Dit komt natuurlijk ook ten goede aan de (matige) 32GB opslag.

De boottijd van de schone installatie is zo rond de 14 seconden, ondertussen duurt het booten ongeveer 15 a 16 seconden.

http://i.imgur.com/g744NQ3l.png
Screenshot: RAM en processorgebruik Idle

http://i.imgur.com/tlF4WSA.png?1
Screenshot: Vrije opslag

In onderstaande hoofdstukken kan je meer lezen over de Office, Kodi en gaming.http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5.1 Office

Naast de Windows 8.1 with Bing staat er op het device ook Office 365, deze app geeft je een licentie voor 1 computer en 1 tablet voor 1 jaar.
http://i.imgur.com/9UC93IFl.png
Schreenshot: Office 365

http://i.imgur.com/S5peXj8l.png?1
Schreenshot: Office 365http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5.2 KODI

http://i.imgur.com/3JLbQV1l.png
Screendhot: Kodi

Een reden om deze PC te kopen was onder andere KODI, vandaar dat ik dit ook meeneem in deze review. Binnen Kodi loopt alles soepel, de menu's laden goed. Ik heb niet het idee dat een zwaardere skin heel veel problemen zou opleveren voor de X7.

Video's binnen KODI spelen ook prima af, vanaf het netwerk en of plugins draaien ze allemaal soepel genoeg. H.265 doet de X7 dan weer niet dus 4K gaat hem niet worden (output kan dat ook al niet ;)).
Video's met hogere bitrates was ook geen groot probleem, de resultaten op dit gebied waren dan ook vergelijkbaar met de MiniX Z64.http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5.3 Games

Dan games, ik heb niet enorm hoge verwachtingen op het gebied van games bij de X7. Logisch gezien de processor dit in het kastje zit.

Natuurlijk heb ik wel een aantal games geprobeerd, hiervoor heb ik steam geinstalleerd.
Portal 1 was één van de games die ik geïnstalleerd heb, deze game werkte op de native resolutie van mijn monitor (1650x1050) best aardig! Had niet verwacht dat het gamen op deze resolutie nog zo aardig zou gaan.

Ook Modern warware 2 die ik ook al eens op een tablet met vergelijkbare processor heb gespeeld speelde redelijk. Natuurlijk ook met lage instellingen maar het werkt wel.

carmageddon reincarnation kreeg ik helaas niet werkend op de X7, waar dit probleem zat kon ik niet ontdekken. Ik denk dat de PIPO gewoon moeite had met het draaien van de game.

Ook simpele browsergames werken naar behoren, heb weinig problemen ondervonden.

Naast deze games heb ik ook de steam interne streammodus geprobeerd, hier speelt het spel op een andere PC en wordt deze gestreamd naar je andere device. Helaas werkte dit niet, het geluid kwam door maar het beeld bleef zwart, mocht ik dit werkend krijgen dan laat ik het hier zeker weten. Met zo'n setup kan de PIPO X7 wellicht dienen als gamecenter voor aan je TV.
http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5.4 Software overig

Youtube
Youtbue lijkt binnen Firefox goed te werken, HD video vertraagt het beeld niet en door de mindere belasting werkt het goed.

Binnen Chrome is het anders de ene keer lijkt het goed te werken en de andere keer lijkt de HD stream iets te stotteren. Dit lijkt te komen door de belasting het RAM geheugen en de processor (en wellicht? het bijbehorende terugklokken door de warmte. Throtteling dus).

De app Hyper for Youtube lijk net iets soepeler te werken.


Netflix
Netflix werkt goed. Als de stream gestart duurt het een paar seconden voordat het beeld overgaat naar HD maar het loopt allemaal goed.

Ook dit lijkt binnen Firefox allemaal wel iets soepeler te lopen. Het is dus aan te raden om geen Chrome te gebruiken gezien deze te veel van de processor lijkt te vragen.

De Netflix app werkt goed, beter dan in beide browsers. Vooral de overlay van de app lijkt soepeler te werken.

Windows & Ubuntu
Naast Windows kan je doordat je in de bios kan komen ook andere systemen installeren, vergelijkbare kastjes draaien bijvoorbeeld al Ubuntu en ook WIndows 10 behoord tot de mogelijkheden.

Ondertussen is ook de PIPO X7S beschikbaar, deze combineert Windows met Android dualboot. Gezien deze kastjes de zelfde hardware schijnen te hebben is te verwachten dat de X7 ook een dualboot optie krijgt.

Uitzending gemist
De app van de NPO (uitzending gemist) werkt goed op de PIPO. Heb zonder problemen dingen kunnen terugkijken binnen de app.
http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 6. Conclusie

Zoals het nu lijkt is de PIPO X7 een prima apparaatje. De snelheid is wellicht niet erg hoog maar voor simpel office en internetgebruik lijkt het voldoende. Ook voor netflix en wat films kijken via KODI lijkt de PIPO X7 wel te voldoen.

Simpele internetgames gaan ook prima met het apparaat. Daarnaast draaien ook andere simpele / wat oudere games redelijk op het apparaat.

Het lijkt aan te raden een lichtere browser te gebruiken, Chrome zorgt soms voor een iets te zware belasting van de hoeveelheid RAM als wel de processor.

Al met al ben ik best tevreden met de snelheid en prijs van het kasje, nee wonderen moet je er niet van verwachten maar als simpele office PC met lichte multimedia behoeften zal het prima volden.
Helaas is de prijs van het kastje in vergelijking met tablets met de zelfde chipset wel wat aan de hoge kant. Dit komt door de Windowslicentie die niet gratis is voor de pc's maar wel voor de tablets.

Plusjes en minnetjes
- Niet (makkelijk) verwijderbare WIFI antenne
- Koelingsproblemen bij eerste versie / serie
- Geen USB 3.0
- Geen super snelle chipset
- Prijs in vergelijking met tablets aan de hoge kant
- Sluipgebruik 1Watt bij helemaal uit.
- 32GB opslag is aan de lage kant
- 2GB RAM

+ Prijs
+ Office 365 licentie meegeleverd (1 jaar)
+ Afmetingen
+ Passief gekoeld
+ Snel genoeg voor simpel werk
+ Simpele gaming mogelijk
+ Laag stroomverbruik
+ Boottijd 15 seconden
+ Relatief veel poorten (in vergelijking met concurrenten)

De komende tijd zal ik deze review op jullie verzoek waar nodig dan ook aanvullen! Mocht je tips, tests en/of tricks hebben die je graag wil zien in de review dan hoor ik het graag!

De MiniX is onder andere te koop bij Geekbuying voor $119 of dualboot voor $129

Disclaimer: bovenstaande is een tracking link, geen refferal link.

http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 6.1 Alternatieven
Naast de PIPO zijn er natuurlijk diverse alternatieven te vinden. Allemaal met vergelijkbare processors.

Één van deze alternatieven is de Voyo A1 PC. Ook deze heb ik (kort) in mijn bezit gehad en even kunnen testen. De performance week niet veel af van de PIPO en ook de Voyo kwam met 1 jaar gratis office.

Daarnaast had de Voyo een batterij ingebouwd van 1.000mAh. In princiepe kan je de Voyo dus met alleen een HDMI kabel met de TV of het scherm verbinden.

http://i.imgur.com/XVeVHz7l.jpg
http://i.imgur.com/MPp9VyVl.jpg
http://i.imgur.com/VvO8N8bl.jpg
http://i.imgur.com/hjHAIMDl.jpg
http://i.imgur.com/kFMLlINl.jpg
http://i.imgur.com/SUef5xLl.jpg
http://i.imgur.com/BGAMrBTl.jpg
http://i.imgur.com/L49pyf6l.jpg
http://i.imgur.com/18BsKu9l.jpg
Foto's Voyo mini PC
____________________________________________

Coupon
Voor de PIPO X7 heb ik een coupon kunnen regelen bij Geekbuying. Deze coupon heeft een waarde van $10 en is geldig tot 30 april 2015. Coupon: SMNKSMHY

Volgende: Nog een Smwartwatch (Atongm W006) 06-'15 Nog een Smwartwatch (Atongm W006)
Volgende: Review Smartband: Vidonn X6 03-'15 Review Smartband: Vidonn X6

Reacties


Door Tweakers user matroosoft, maandag 30 maart 2015 05:45

Een Wifi antenne is altijd verwijderbaar.. ;) Maar je bedoelt waarschijnlijk dat het net zonder zaag kan. :D

Door Tweakers user i-chat, maandag 30 maart 2015 08:24

ziet er op zich best leuk uit zo, voor +/- 120 euro, en media centertje lijkt me best leuk

ik vraag me ergens nog een beetje af of je door linux te draaien nog wat meer performance over gaat houden bij het spelen van steamgames, (al beperk je dan het aanbod natuurlijk wel tot een minimum)...

ziet er iig leuk uit, zou mijn am1 systeempje er niet voor opgeven, maar het is zeker leuk om dit soort dingen te zien, en een stuk goedkoper dan bijv de gigabyte brix series...

Door Tweakers user mvdam, maandag 30 maart 2015 08:42

Fijne review :) Stiekem ben ik op zoek naar iets waar ik simpel en goedkoop een RDP client mee kan opzetten en dit lijkt wel één van die dingen waar dat eenvoudig mee kan :)

Door Tweakers user RobertowNL, maandag 30 maart 2015 08:45

matroosoft schreef op maandag 30 maart 2015 @ 05:45:
Een Wifi antenne is altijd verwijderbaar.. ;) Maar je bedoelt waarschijnlijk dat het net zonder zaag kan. :D
Ja, verwijderen kan altijd ;). Maar zonder wat geknutsel krijg je hem niet los.
Overigens zit hij neit vastgesoldeerd op het bordje dus zou hij teoretisch ook redelijk goed te verwijderen zijn. Zal dit (en wat foto's van de binnenkant nog even toevoegen aan de review :).
i-chat schreef op maandag 30 maart 2015 @ 08:24:
ziet er op zich best leuk uit zo, voor +/- 120 euro, en media centertje lijkt me best leuk

ik vraag me ergens nog een beetje af of je door linux te draaien nog wat meer performance over gaat houden bij het spelen van steamgames, (al beperk je dan het aanbod natuurlijk wel tot een minimum)...

ziet er iig leuk uit, zou mijn am1 systeempje er niet voor opgeven, maar het is zeker leuk om dit soort dingen te zien, en een stuk goedkoper dan bijv de gigabyte brix series...
Vraag is daarbij wel wat voor media je er mee gaat afspelen natuurlijk. En inderdaad wellicht geeft linuix net een beetje meer performance. Het gaat nu best redelijk bij het afspelen van media, maar als de throtteling start merk je dat duidelijk.

Met een betere koeling verwacht ik dat je de throtteling tot zo ver kan beperken dat het een prima PC is voor Youtube :D. Gek genoeg merkte ik dan weer weinig van de throtteling tijdens portal... :P

Door Tweakers user RobertowNL, maandag 30 maart 2015 08:47

mvdam schreef op maandag 30 maart 2015 @ 08:42:
Fijne review :) Stiekem ben ik op zoek naar iets waar ik simpel en goedkoop een RDP client mee kan opzetten en dit lijkt wel één van die dingen waar dat eenvoudig mee kan :)
Ik denk inderdaad dat dat er prima mee kan. Processor lijkt mij althans voldoende sterk voor die toepassing.

Door Tweakers user thefal, maandag 30 maart 2015 09:26

Youtube is een iets ander verhaal, de ene keer lijkt het goed te werken en de andere keer lijkt de HD stream iets te stotteren. Dit lijkt te komen door de belasting van de processor en bijbehorende terugklokken door de warmte (throtteling)
Heb je hier iets meer detail over? Is het de Flash player die stottert, of de HTML 5player? En heb je ook een Windows 8 app geprobeerd?

Door Tweakers user RobertowNL, maandag 30 maart 2015 09:33

thefal schreef op maandag 30 maart 2015 @ 09:26:
[...]


Heb je hier iets meer detail over? Is het de Flash player die stottert, of de HTML 5player? En heb je ook een Windows 8 app geprobeerd?
Zal het vanavond even checken :).

Door Tweakers user GoVegan, maandag 30 maart 2015 10:32

misschien heb ik er over heen gelezen, maar wat verbruikt die beestje in idle?

Door Tweakers user RobertowNL, maandag 30 maart 2015 10:37

GoVegan schreef op maandag 30 maart 2015 @ 10:32:
misschien heb ik er over heen gelezen, maar wat verbruikt die beestje in idle?
Heb hem op dit moment aan een meter hangen, zal de ervaring hierover later toevoegen.
De pieken die ik heb gezien zitten rond de 11W verbruik, idle kom ik nog even op terug.

Door Tweakers user awosome, maandag 30 maart 2015 12:30

Welke browser gebruik je voor YouTube? Chrome is namelijk niet zo efficient. Evt. zou je nog een plugin kunnen downloaden die h264 afdwingt.

[Reactie gewijzigd op maandag 30 maart 2015 12:30]


Door Tweakers user RobertowNL, maandag 30 maart 2015 12:32

awosome schreef op maandag 30 maart 2015 @ 12:30:
Welke browser gebruik je voor YouTube? Chrome is namelijk niet zo efficient. Evt. zou je nog een plugin kunnen downloaden die h264 afdwingt.
Zal inderdaad vanavond ook even FF isntalleren, standaard Chrome gepakt ivm sync maar gezien de specificaties kan ik beter een wat lichtere browser pakken.

Door Tweakers user Haas_nl, maandag 30 maart 2015 21:39

Intressant iets, wel licht om op computer makkelijk te browsen of youtube te kijken met addblock.
Wat is de opstart tijd van een dergelijke apparaat voor mensen die hem niet constant aan willen zetten?

Door Tweakers user RobertowNL, maandag 30 maart 2015 21:41

Haas_nl schreef op maandag 30 maart 2015 @ 21:39:
Intressant iets, wel licht om op computer makkelijk te browsen of youtube te kijken met addblock.
Wat is de opstart tijd van een dergelijke apparaat voor mensen die hem niet constant aan willen zetten?
Ben nu net aan het testen met FireFox, zal dit ook even meenemen. Opstarttijd is zeer kort (binnen 15 seconden).

[Reactie gewijzigd op maandag 30 maart 2015 22:07]


Door Tweakers user RobertowNL, maandag 30 maart 2015 22:08

awosome schreef op maandag 30 maart 2015 @ 12:30:
Welke browser gebruik je voor YouTube? Chrome is namelijk niet zo efficient. Evt. zou je nog een plugin kunnen downloaden die h264 afdwingt.
Dit icm Firefox doet wonderen. Alles loopt nu net even iets beter. Review hier op aangepast (Firefox).

Bedankt!

[Reactie gewijzigd op maandag 30 maart 2015 22:08]


Door Tweakers user Spekkie88, dinsdag 31 maart 2015 13:30

Is dat grote zwarte ding op de teardown nou het cpu "koelblok"?
Het lijkt me meer op een thermal pad die je doorgaans vind op de ram chips en vrms van grafische kaarten. Deze pads dienen dan als warmte overdracht naar het koelblok... Maar als een thermalpad verder niet aan een koelblok vast zit isoleert het juist alleen maar.
Tevens als dit dit inderdaad een thermal pad is en deze zou verbinding kunnen maken met de behuizing, zorgt het plastic wat er overheen zit juist weer dat de thermal pad niet werkt...

Op het eerste gezicht (afgaande van de foto) lijkt het mij dus dat de cpu eigenlijk alleen maar geisoleerd word in plaats van gekoeld en zou het verwijderen van de pad al kunnen helpen...

Heb je toevallig ook een link naar een forum oid waar die mods beschreven worden?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 maart 2015 13:30]


Door Tweakers user RobertowNL, dinsdag 31 maart 2015 19:35

Spekkie88 schreef op dinsdag 31 maart 2015 @ 13:30:
Is dat grote zwarte ding op de teardown nou het cpu "koelblok"?
Ja, het is een hitteverdeler. Je ziet de zelfde dingen ook veel in tablets. Op de VOYO zit het ook.
Het lijkt me meer op een thermal pad die je doorgaans vind op de ram chips en vrms van grafische kaarten. Deze pads dienen dan als warmte overdracht naar het koelblok... Maar als een thermalpad verder niet aan een koelblok vast zit isoleert het juist alleen maar.
Tevens als dit dit inderdaad een thermal pad is en deze zou verbinding kunnen maken met de behuizing, zorgt het plastic wat er overheen zit juist weer dat de thermal pad niet werkt...

Op het eerste gezicht (afgaande van de foto) lijkt het mij dus dat de cpu eigenlijk alleen maar geisoleerd word in plaats van gekoeld en zou het verwijderen van de pad al kunnen helpen...
Geen idee, het valt te proberen om het te verwijderen. Maar dan zal ik eerst iets anders moeten bestellen zodat hij de hitte wel goed kwijt kan. Toevallig nog een tip op dat vlak :D?
Heb je toevallig ook een link naar een forum oid waar die mods beschreven worden?
http://freaktab.com/forum...ng?22473-Heatsink-modding=

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 maart 2015 19:35]


Door Tweakers user Minneyar, woensdag 1 april 2015 11:08

Domme vraag misschien, maar heb je Netflix alleen in de browsers geprobeerd, of ook de Win 8 App? De app is veel meer GPU intensief waar de browsers vooral de CPU belasten. (tenminste bij mijn zwaar achterhaalde win 8 tablet met een AMD C50 APU, trekt hij netflix voor geen meter in de browsers, maar de App loopt vloeiend, ook op full HD).
Als de App een beetje soepel draait, zou ik dit wel eens als cheap ass HTPC'tje willen proberen.

Door Tweakers user Niels.68, woensdag 1 april 2015 18:46

Opmerking over de netwerkaansluiting, in de specs meld je: Ethernet: Ja, 10/100 mbit/s
en later: Aan de achterkant vinden we .........., een gigabit ethernetpoort.

1 van de 2 mag (moet is zo'n beladen woord) je aanpassen....

Verder +3 als 't een review op de reviewpagina zou zijn.

Door Tweakers user RobertowNL, woensdag 1 april 2015 19:25

Niels.68 schreef op woensdag 01 april 2015 @ 18:46:
Opmerking over de netwerkaansluiting, in de specs meld je: Ethernet: Ja, 10/100 mbit/s
en later: Aan de achterkant vinden we .........., een gigabit ethernetpoort.

1 van de 2 mag (moet is zo'n beladen woord) je aanpassen....

Verder +3 als 't een review op de reviewpagina zou zijn.
Aangepast! bedankt voor de feedback!

Door Tweakers user RobertowNL, woensdag 1 april 2015 20:10

Minneyar schreef op woensdag 01 april 2015 @ 11:08:
Domme vraag misschien, maar heb je Netflix alleen in de browsers geprobeerd, of ook de Win 8 App? De app is veel meer GPU intensief waar de browsers vooral de CPU belasten. (tenminste bij mijn zwaar achterhaalde win 8 tablet met een AMD C50 APU, trekt hij netflix voor geen meter in de browsers, maar de App loopt vloeiend, ook op full HD).
Als de App een beetje soepel draait, zou ik dit wel eens als cheap ass HTPC'tje willen proberen.
Geen domme vraag, de app had ik inderdaad nog niet getest. Ondertussen wel en dat werkt inderdaad nog beter.

Youtube (Hyper for Youtube) en uitzending gemist werken ook goed/prima via apps.

Door Tweakers user Minneyar, woensdag 1 april 2015 20:42

Thanks, klinkt als een prima htpc'tje.

Door Tweakers user Spekkie88, donderdag 2 april 2015 13:46

RobertowNL schreef op dinsdag 31 maart 2015 @ 19:35:
[...]

Ja, het is een hitteverdeler. Je ziet de zelfde dingen ook veel in tablets. Op de VOYO zit het ook.
[...]

Geen idee, het valt te proberen om het te verwijderen. Maar dan zal ik eerst iets anders moeten bestellen zodat hij de hitte wel goed kwijt kan. Toevallig nog een tip op dat vlak :D?
[...]

http://freaktab.com/forum...ng?22473-Heatsink-modding=
skippend door dat forum kwam ik ook een post tegen dat het verwijderen van het zwarte folie al 2-3 graden scheelde in positieve zin... Daarnaast zou denk ik het beste zijn als je de koeling in contact zou kunnen laten komen met de behuizing (er vanuit gaande dat de behuizing van metaal is). Ookal zou je dit aan de achterkant van de chip doen (dus in contact met de bodemplaat) zou al moeten schelen... Of dat allemaal genoeg is om de chip koel genoeg te houden om niet te gaan throttelen durf ik je niet te zeggen...

Persoonlijk zou ik niet met fans gaan werken, want dan ben je juist de positieve stilte kwijt... Wat ik ook uit het gelinkte forum kan opmaken is dat de overkoepelende heatspreader vast geklikt zit ipv gesoldeerd en dus makkelijk te verwijderen is, en voor heatsinks kun je gewoon wat in shops zoeken naar NB/SB/VRM koeling die niet te hoog is...

EDIT:
Zie ook deze post over de resultaten die ik gedachten had en benodigde materialen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 april 2015 14:28]


Door Tweakers user RobertowNL, donderdag 2 april 2015 14:05

Spekkie88 schreef op donderdag 02 april 2015 @ 13:46:
[...]


skippend door dat forum kwam ik ook een post tegen dat het verwijderen van het zwarte folie al 2-3 graden scheelde in positieve zin... Daarnaast zou denk ik het beste zijn als je de koeling in contact zou kunnen laten komen met de behuizing (er vanuit gaande dat de behuizing van metaal is). Ookal zou je dit aan de achterkant van de chip doen (dus in contact met de bodemplaat) zou al moeten schelen... Of dat allemaal genoeg is om de chip koel genoeg te houden om niet te gaan throttelen durf ik je niet te zeggen...

Persoonlijk zou ik niet met fans gaan werken, want dan ben je juist de positieve stilte kwijt... Wat ik ook uit het gelinkte forum kan opmaken is dat de overkoepelende heatspreader vast geklikt zit ipv gesoldeerd en dus makkelijk te verwijderen is, en voor heatsinks aan de andere kant kun je gewoon wat in shops zoeken naar NB/SB/VRM koeling die niet te hoog is...
Klopt, heb hem dus tot zover open gehad (en ook die sink los geklikt).
Alles weer vast gezet en de tempratuur is daarna niet meer boven de 64 graden (core) gekomen. Dat is nog ruim binnen de 80 graden wanneer hij terug gaat klokken.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)