De €100 kostende Chinese Windows tablet #2

Door RobertowNL op vrijdag 30 januari 2015 13:04 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 10.589

Fouten gevonden? Graag een DM :D

Ondertussen al weer een dikke 2 maanden geleden schreef ik over de Pipo W2 in: Gearbulletin: De 100 euro kostende Windows tablet.

Ondertussen heb ik de Onda W891 die ik in het vorige blog aanhaalde al (lang en breed) binnen.
Deze tablet lijkt op papier een redelijke update over de PIPO W2 met een hogere resolutie scherm en tevens iets groter dan de PIPO W2 (daar ik deze wat te klein vond).

Ook de meerprijs (+-40 euro) lijkt op papier voor het grotere scherm en de hogere resolutie voor mij wel te rechtvaardigen.

Ik was van plan om over de Onda een grotere review te schrijven. Uiteindelijk heb ik dit niet gedaan, de reden hiervoor kan je later in deze mini review vinden ;).

Uiterlijk en bouwkwaliteit
Toen ik de Onda zag vond ik deze er prima uit zien, weinig opvallende keuzes maar toch niet helemaal 13e in het dozijn. Dit kwam vooral door de geribbelde achterkant die er daardoor wel aardig uitziet.

http://i.imgur.com/JY7v5aol.jpg
http://i.imgur.com/bdydtDEl.jpg
Foto: Foto's Onda V891w

Naast dat de tablet er prima uit ziet, voelt deze ook goed aan. De ruwe achterkant geeft lekker veel grip en is daardoor ook niet vingerafdruk gevoelig.

De behuizing voelt verder ook wel stevig en solide aan. Niet veel of overmatige speling, wel is het allemaal plastic. De PIPO W2 had in dat opzicht een wat meer premium feel (ondanks dat die ook van plastic is). Wellicht speelt het gewicht daar in mee, de Onda v891w lijkt minder zwaar en heeft een andere gewichtsverdeling.

Het scherm
Dit was DE reden dat ik dit toestel kocht. Een lekkere hoge resolutie icm een IPS scherm. Fijn om documenten te lezen het geeft net wat meer werkruimte. Ik was dan vooraf ook vol goede verwachtingen over deze tablet.

Helaas zijn er een aantal minpunten waar ik helaas zelf niet overheen kan kijken.
Allereerst zijn de kleuren van het scherm hoogstens matig te noemen, wellicht is slecht nog een betere benaming. Het scherm heeft matige kleuren en naar mijn idee zelfs een ronduit slecht contrast. Gezien ik geen fotobewerking doe zou met de matige kleuren en contrast (na wat kalibratie) nog wel te leven kunnen zijn. Helemaal gezien de prijs van het toestel.

Was het niet dat er een soort waas over het scherm zit. Het scherm een beetje het zelfde effect dat je krijgt als je een matte screenprotector op je tablet plakt, maar dan nog iets heftiger. Voor mij zo erg dat ik besloten heb de tablet niet te willen houden.

Na contact met klantenservice van de webshop van aankoop kreeg ik het aanbod om hem terug te sturen. Met de kosten van verzenden van €27 euro in het achterhoofd, kans op douane op de terugweg en de tijd die het in belsag zou nemen heb ik besloten de tablet te verkopen.
Dit heb ik natuurlijk gedaan met een eerlijk verhaal (en een eerlijke prijs). De persoon in kwestie zei er wel mee te kunnen leven. Hij blij, ik ''blij''.

Hier eindigt dan ook de ''review'' van de Onda V891W. Voor mij had het weinig zin om een review te maken en de tablet verder aan te raden.
Ondertussen ben ik er wel achter dat het probleem in kwestie vooral iets was van de eerste batches: http://bbs.imp3.net/thread-11193888-1-1.html (zoek ''oil'' na translate). Latere batches en de nieuwe zeer interessante dual boot opvolger lijken er weinig tot geen problemen mee te hebben.

Opnieuw opzoek...

Na dit avontuurtje moeten we toch maar weer verder opzoek naar een opvolger, deze was snel gevonden. PIPO kwam uit met een nieuwe Windows tablet van 8,9'': De PIPO W6.
De PIPO W6 heeft op papier de zelfde specificaties als de Onda met als voordeel optionele 3G en GPS. Tijdens de sale op Aliexpress heb ik de PIPO W6 met 3G en GPS voor een mooie prijs kunnen oppikken.

Na het bestellen op 11/11 begon natuurlijk het wachten. Een goede maand later was het dan zo ver en kon ik de tablet ophalen bij het postkantoor.

Specificaties
http://i.imgur.com/KggLur1l.jpg
Specificaties PIPO W6 (Chinees)

Voor de specificaties in het Engels kan je hier terecht.
Voor informatie over updates, Android en drivers moet je op de Chinese site zijn ;).

Uitpakken (Verpakking, bouwkwaliteit en uiterlijk)
De PIPO W6 kwam in het volgende doosje:

http://i.imgur.com/rIbe8JHl.jpg
Foto: omdoos en doos Pipo W6, met scheef geplakte 3G stikker ;(

Deze zat ingepakt in een kartonnen omdoos met bubbelplastic. Hij is heel overgekomen dus de verpakking kunnen we voldoende noemen :+.

http://i.imgur.com/ddVbwURl.jpg
Foto: omvang levering

In de doos vinden we naast de tablet een aantal andere toebehoren:
- Oplader (US plug, 5V/2A)
- USB kabel
- OTG kabel
- Flyer met extra informatie.
- EU --> US plug en stylus (gifts van seller).

De eerste indruk was weer prima, ik kreeg weer dat gevoel die ik ook bij de W2 van PIPO had; wat een kwaliteit voor dat geld! Het scherm was een pak beter dan die van de Onda en dat voor een vergelijkbare prijs. Daarnaast heb ik nu ook nog 3G en GPS.

De tablet zelf ziet er prima uit:
http://i.imgur.com/DT7JMxQl.jpg
Foto: voorkant

Helaas zit er op het scherm geen filter om het scherm donker te laten lijken als het uit staat, maar dit is zover aan de voorkant het enige minpuntje.

http://i.imgur.com/LU9wqQOl.jpg
Foto: achterkant, fingerprint magneet

De achterkant is ook van glas, zoals te zien ziet het er niet verkeerd uit! Helaas introduceert dit wel een nadeel: vingerafdrukken. Dat is ook dan het grootste nadeel aan de behuizing, de vingerafdrukgevoeligheid is zeer groot.

Wat daarnaast wellicht als een nadeel beschouwd zou kunnen worden is het ontbreken van een Windows knop. Al is deze natuurlijk niet nodig door gebruik van de swype gesture vanaf rechts binnen Windows.

Alleen aan de boven en linkerkant van de tablet vinden wij knoppen en aansluitingen:
http://i.imgur.com/uaP4aFel.png
Knoppen boven

Van links naar rechts: Microfoon, sim tray, Micro SD slot, volume -, volume + en power.

http://i.imgur.com/Ak0MerNl.png
Aansluitingen links

Aan de linker kant vinden wij vervolgens de 3.5mm aansluiting en de micro USB aansluiting.

Het scherm
De afgelopen weken heb ik regelmatig wat gebruik kunnen maken van de PIPO en moet zeggen dat het mij zeker niet tegen valt. De hardware is in principe natuurlijk het zelfde als die van de W2, maar dan met een wat groter (hogere resolutie) scherm.

De extra ruimte die dat mee brengt is erg fijn en iets dat ik wel een beetje miste op de 1280x800 van de W2. Wel is het nu soms lastiger om bepaalde dingen aan te klikken, ondertussen schalen gelukkig de meeste apps voldoende mee daardoor dit niet erg vaak (meer) voorkomt.

Het scherm vraagt in de dagelijkse (internet en office) praktijk niet zodanig veel van de GPU dat deze het niet kan bijbenen. Alleen dingen buiten office en wat internet zal wellicht te zwaar worden. Gamen hoef je bijvoorbeeld niet te proberen (zeker niet op native resolutie). Op een lagere resolutie een oudere game spelen zal wel gaan.

Connectiviteit
WIFI lijkt prima, ik heb overal waar ik met mijn laptop, telefoon en andere tablet bereik heb ook bereik. De snelheden die ik via WIFI haalde waren daarnaast ruim voldoende (Netflix streamen ging zonder problemen).

Daarnaast heb ik de 3G en GPS van de tablet ook even (kort) getest, de 3G module werkt goed en ik had overal wel redelijk bereik. Het probleem dat beschreven staat in de flyer bij de tablet ben ik dan ook niet tegen gekomen. Ik gebruik dan ook Chrome en niet IE (in hoeverre dit uitmaakt weet ik niet).

http://i.imgur.com/8zmbUOnl.jpg
Foto: Flyer

Wat wel opviel is dat wanneer er een Simkaart aanwezig was de tablet automatisch een hotspot opzette. Tot op heden heb ik niet kunnen vinden hoe ik deze moest uitzetten. Erg in de weg zat het overigens niet.

De GPS heb ik ook kort getest, het lijkt wel redelijk te werken. Helaas waren er weinig (goede) apps te vinden die navigatie of tracking aanboden binnen Windows 8.1. Als iemand hier tips heeft dan hoor ik het graag.

Oplsag
Dan de opslag, veel mensen zullen 32GB (terecht) te weinig vinden. Een paar grote apps, bestanden en programma's en je hebt deze al een heel eind vol.
Standaard komt het toestel met ongeveer 15GB geheugen vrij.

Met wat Tweaks kan je ''makkelijk'' een nieuwe schijf toevoegen aan je tablet, in de vorm van een (snelle) micro SD kaart. Natuurlijk gaat deze waarschijnlijk niet de lees en schrijfsnelheden hebben als een interne SSD, maar het werkt wel ;).

De Tweak waar ik het over heb kan je hier vinden:
http://superuser.com/ques...ly-inserted-micro-sd-card

Batterij
Dan de batterij; deze lijkt ook wel aardig te zijn. Een dagje mee in de tas ging prima; maar het scherm neemt wel merkbaar meer stroom dan de W2. Uiteindelijk denk ik dat de batterijduur niet enorm veel afwijkt van vergelijkbare andere tablets.

Overige op en aanmerkingen

Android heb ik nog niet getest; zoals op bovenstaande flyer te zien moet je daarvoor je keys opslaan en flashen. Dualboot is dus (nog?) niet beschikbaar.

De taal van de tablet; deze kwam bij mij in het Engels. Hier en daar kwam ik helaas nog wel wat Chinees tegen. Dit is overigens makkelijk te veranderen. Daarvoor wijs ik je graag op deze handleiding.

Mocht je nog vragen hebben over de PIPO W6 dan hoor ik het graag ;). Dit zal ik dan zo nodig aanvullen in deze blog.

De batterij zal ik de komende tijd nog even wat beter proberen te testen, op dit moment heb ik hier nog geen tijd voor gehad.

De komende tijd zal ik kijken of ik nog wat meer blogs kan maken; in deze blogs ga ik het volgende bespreken:
- Intel based mediaspelers (Zowel Android en Windows)
- IP camera(s), aantal oude + nieuwe aankoop

Edit:
http://i.imgur.com/dJUPVldl.jpg
Vandaag 1-2-15, deze cover besteld voor de PIPO W6. Tegen de tijd dat deze cover binnen is zal ik hier wat ervaringen over delen.

Mochten jullie nog tips hebben, vragen hebben of dingen getest willen hebben dan hoor ik het graag!

Tot de volgende blog...

Volgende: Jiayu S3, de eerste indrukken 02-'15 Jiayu S3, de eerste indrukken
Volgende: How low can you go... (+ DX kalender) 01-'15 How low can you go... (+ DX kalender)

Reacties


Door arokh, vrijdag 30 januari 2015 17:36

leuke review! Heb ook wel eens telefoons uit China gehaald, maar de voor mij onmogelijkheid om te rooten en G apps te installeren deed mijn enthousiamse teniet. Dit ziet er een stuk beter uit!

ik ben meteen enthousiast op zoek gegaan en zag dat je onder de 75 euro incl. verzending al een windows tablet kan halen :-)

trouwens, deze claimt (een duurdere hoor) wel dual boot te zijn, zou dit echt zo goed werken? De comments zijn vrij positiief...

http://www.aliexpress.com...1536/32222354934.html?s=p

Door Tweakers user RobertowNL, vrijdag 30 januari 2015 17:50

arokh schreef op vrijdag 30 januari 2015 @ 17:36:
leuke review! Heb ook wel eens telefoons uit China gehaald, maar de voor mij onmogelijkheid om te rooten en G apps te installeren deed mijn enthousiamse teniet. Dit ziet er een stuk beter uit!
Ja, helaas vooral bij obscure merken is dat soms lastig. Overigens zelf weinig problemen mee ervaren. Heel goed inlezen voorkomt 9/10 keer dat soort aankopen bij mij :P.
Maar alleen Google red je het vaak niet mee, ook Baidu en de (Chinese) fora van de fabrikant moet je dan vaak bij langs ;).

Overigens nu een Jiayu S3 onderweg, wellicht ga ik daar ook nog een blogje aan wijden.
ik ben meteen enthousiast op zoek gegaan en zag dat je onder de 75 euro incl. verzending al een windows tablet kan halen :-)
Ja, dat kan inderdaad. Dan wel met 1GB RAM en 16GB Flash, ik zou als minimum zelf toch wel 2GB aanouden.
Overigens zijn/waren ze er ook voor 100 euro in Nederland (met 1GB RAM en 32GB Flash):
http://www.microsoftstore...ablet/productID.308686500
trouwens, deze claimt (een duurdere hoor) wel dual boot te zijn, zou dit echt zo goed werken? De comments zijn vrij positiief...

http://www.aliexpress.com...1536/32222354934.html?s=p
Ja, dat is dus weer nieuw ;). Heeft de PIPO niet maar bovengenoemde Onda heeft ondertussen een versie die ook Dualboot doet.
De Onda W891v heeft als voordeel dat je direct kan switchen (dus met 1 knopje van WIndows --> Android en weer terug). Andere modellen moet je vaak rebooten.

Zelf blijf ik eerst gewoon lekker bij de PIPO W6, ik mis dualboot niet. Windows is redelijk compleet icm Chrome en vervangt daardoor wel 90% van de apps die er niet zijn voor Windows.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 januari 2015 17:51]


Door arokh, vrijdag 30 januari 2015 22:18

Ik snap wat je bedoelt hoor. Ik heb nu helemaal geen Android meer, en ben tot nu toe helemaal over naar Windows. Heb een thuiscomputer op 8.1, heb 8.1 op mijn Surface Pro 3 staan en ik draai WP8.1 op mijn Lumia 1320.

Er is dus eigenlijk helemaal geen ruimte meer voor een tablet, mede omdat ik die SurfacePro3 al heb, maar mijn 1320 is laatst gevallen en is goed kapot in het scherm (werkt nog wel, maar er is best veel gebarst) dus ik moet een nieuwe telefoon. Nu denk ik dus aan een zo klein mogelijke Windows Phone, met daarnaast eventueel een 7-8" tablet, maar Dual Boot is dan een vereiste, want ik wil er TomTom op kunnen draaien in de auto (vandaar die GPS ook) dataverbinding vind ik niet zo belangrijk verder.

Daar is deze dus leuk voor, maar vind hem niet heel mooi. Denk je dat zoeen als deze gemakkelijk uit te rusten is met Gapps? Of te rooten is om alle Chinese zooi eraf te halen?

http://www.aliexpress.com...4-Tablet/32268399828.html

Door Tweakers user RobertowNL, vrijdag 30 januari 2015 22:36

arokh schreef op vrijdag 30 januari 2015 @ 22:18:
...

TomTom op kunnen draaien in de auto (vandaar die GPS ook) dataverbinding vind ik niet zo belangrijk verder.

Daar is deze dus leuk voor, maar vind hem niet heel mooi. Denk je dat zoeen als deze gemakkelijk uit te rusten is met Gapps? Of te rooten is om alle Chinese zooi eraf te halen?

http://www.aliexpress.com...4-Tablet/32268399828.html
Dan snap ik wel ja. Voor full Windows zijn helaas nog geen goede navigatie programma's te vinden lijkt wel.

Die je daar linkt lijkt inderdaad wel aardig, wel een hevig aangepaste Android interface zo te zien (wel met Playstore volgens advertentie?). Maar ik denk dat zoiets eventueel met een andere launcher wel zou moeten werken (ook zonder root).

Door Tweakers user dukejan, zondag 1 februari 2015 10:08

Nu ben ik zelf al een tijdje op zoek naar een leuke tablet die ik gemakkelijk breder kan inzetten dan enkel op de bank hangen. Een Windows tablet komt daarbij al snel aan bod.

Nu heb ik wat zitten zoeken maar kan ik jouw genoemde tablets niet zo gemakkelijk vinden. Heb jij misschien een link voor mij waardoor ik gelijk tot aanschaf over kan gaan. Ik had persoonlijk interesse in de PIPO W2F ( http://www.aliexpress.com...S-Screen/32263072700.html ), maar ik zoek er ook een goed passende flipcover ( met keyboard ) bij, welke ik niet zo gemakkelijk kan vinden.

Alvast bedankt voor de informatie.

Door Tweakers user RobertowNL, zondag 1 februari 2015 11:14

dukejan schreef op zondag 01 februari 2015 @ 10:08:
Nu ben ik zelf al een tijdje op zoek naar een leuke tablet die ik gemakkelijk breder kan inzetten dan enkel op de bank hangen. Een Windows tablet komt daarbij al snel aan bod.

Nu heb ik wat zitten zoeken maar kan ik jouw genoemde tablets niet zo gemakkelijk vinden. Heb jij misschien een link voor mij waardoor ik gelijk tot aanschaf over kan gaan. Ik had persoonlijk interesse in de PIPO W2F ( http://www.aliexpress.com...S-Screen/32263072700.html ), maar ik zoek er ook een goed passende flipcover ( met keyboard ) bij, welke ik niet zo gemakkelijk kan vinden.

Alvast bedankt voor de informatie.
Met (flip) cover en toetsenbord is het inderdaad direct een stukje lastiger. Ze zijn er wel maar zijn vaak lastiger te vinden. Niet alle webshops hebben ze op voorraad en ze lijken mondjesmaat gemaakt te worden. Ik zoek zelf ook al iets voor de W6 maar erg veel opties zijn er niet.

Voor de Onda v891v is niet direct een cover te vinden (op Taobao wel iets) maar voor de PIPO is er wel iets (wellicht past die ook wel om de Onda, maar dat durf ik niet te zeggen).

De 10.1'' modellen (zoals de PIPO W3F) hebben vaak wel weer een cover die contact maakt zoals die surface covers. Voor de kleinere modellen moet je het met (generieke) bluetooth covers doen.

Wat random shops van Aliexpress (met feedback) die de PIPO W6 3G verkopen:
- $188 (hier heb ik hem weg)
- $186

Mocht je voor de non-3g/GPS versie willen kopen dan betaal je zo rond de $150 op Aliexpress.
Bijvoorbeeld deze: http://www.aliexpress.com...-2GB-RAM/32265895420.html

Voor de cover kom ik hier uit:
http://www.aliexpress.com...r/800952_32265518145.html

Webshops die ik heb bekeken hebben allemaal een hogere prijs. Mocht je tot aanschaf over gaan op Aliexpress dan moet je de shopkorting niet vergeten, scheelt toch weer 1.95% ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 1 februari 2015 11:24]


Door Tweakers user Chame_Wizard, zondag 1 februari 2015 18:43

Intel CPU en Winblows. :'(

Kan je net zo goed 1tje halen met ARMv8 SoC en AndroidOS natuurlijk. :>

[Reactie gewijzigd op zondag 1 februari 2015 18:45]


Door Tweakers user Arokh, zondag 1 februari 2015 23:16

Chame_Wizard schreef op zondag 01 februari 2015 @ 18:43:
Intel CPU en Winblows. :'(

Kan je net zo goed 1tje halen met ARMv8 SoC en AndroidOS natuurlijk. :>
Maar ja, dan heb je twee grote nadelen: je hebt dan geen Windows, en je hebt dan geen echte CPU. Vind Android echt afschuwelijk persoonlijk, en heb het echt wel geprobeerd (een tablet, een galaxy S2, een chinese telefoon (neo n4 geloof ik) en een Xperia Z. Vond het allemaal helemaal niets.

Door Pepijn, woensdag 1 april 2015 21:22

Zou deze tablet een laptop (amd a6,twee jaar oud) grotendeels kunnen vervangen?

Door Tweakers user RobertowNL, woensdag 1 april 2015 21:36

Pepijn schreef op woensdag 01 april 2015 @ 21:22:
Zou deze tablet een laptop (amd a6,twee jaar oud) grotendeels kunnen vervangen?
Durf ik niet te zeggen. Hangt er een beetje vanaf wat je er mee doet. De intel atom processor in deze tablets zijn natuurlijk ook niet super snel.

Wat office en internet gaat wel prima. Veel zwaardere dingen zou ik niet gaan doen gezien de vrij hoge resolutie :).

Waar zou je hem voor willen gebruiken?

Door Pepijn, woensdag 22 april 2015 17:43

RobertowNL schreef op woensdag 01 april 2015 @ 21:36:
[...]

Durf ik niet te zeggen. Hangt er een beetje vanaf wat je er mee doet. De intel atom processor in deze tablets zijn natuurlijk ook niet super snel.

Wat office en internet gaat wel prima. Veel zwaardere dingen zou ik niet gaan doen gezien de vrij hoge resolutie :).

Waar zou je hem voor willen gebruiken?
Vooral dat. Gewoon wat browsen, youtube, films, office etc. Ik denk dat dat wel mogelijk moet zijn

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)