Review TV box: Tronsmart Pavo M9

Door RobertowNL op zondag 11 oktober 2015 05:13 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 9.133

Schrijf, tekst, woord, spel, grammatica en andere fouten graag melden via een privébericht.
Versie 1.0; 25-09-15

http://i.imgur.com/wkyu8idl.jpg


http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Specificaties

3. Bestellen & ontvangen
- 3.1 Unboxing
- 3.2 Design en bouwkwaliteit

4.Prestaties
- 4.1 Benchmarks
- 4.2 Connectiviteit
-- 4.2.1 WIFI
-- 4.2.2 Ethernet
-- 4.2.3 ROM & SD, USB snelheid

5. Software
- 5.1 Interface
- 5.2 KODI
- 5.3 Games
- 5.3 overig

6. Conclusie


http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 1. Inleiding

Gezien het alweer even geleden was en ik de kans kreeg voor een beperkt bedrag weer eens een mediaspeler te testen, heb ik deze kans niet laten liggen. Na de voorgaande reviews van producten met een Intel processor (MiniX Z64 en de Pipo X7) was het nu tijd voor één met een ARM chipset.

Waarom deze box? Allereerst omdat ik wel benieuwd was naar de H.265 hardware decoding. Daarnaast omdat ik de HDMI in opname mogelijkheden die beschikbaar waren wel een leuke plus vond. Opnemen een game kan zowaar soms wel een / grappig zijn. En voor niet al te veel geld heb je dit boxje al in huis staan.

http://i.imgur.com/AKu82Z9l.jpg

De chipset in de M9 is een Mstar processor die ondanks de vrij oude opbouw (Cortex A9) toch nog vrij nieuw is. Allereerst ga ik de box vooral inzetten voor films; games is bij dit kastje was lastiger omdat bluetooth ontbreekt.http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 2. Specificaties

SOC (System on a Chip):
 • CPU:
 • Ontwikkelaar: ARM
 • Structuur: Cortex A9
 • Rekenkernen: 4
 • Kloksnelheid: 1.5GHz
 • GPU:
 • Ontwikkelaar: ARM
 • Structuur: Mali 450MP2
 • Cores: 2
 • Kloksnelheid: 650MHz
 • Modem/connectiviteit:
 • WIFI: B/G/N
 • Bluetooth: Nee
 • Ethernet: Ja, 10/100 mbit/s
Geheugen
 • RAM: 1GB
 • Flash: 8GB
Afmetingen & gewicht
 • Formaat: 15.24 x 15.24 x 4.06 cm
 • Gewicht: +-260 gram
Aansluitingen:
 • USB: 2x USB 2.0 + 1x USB 3.0
 • HDMI: 1.4b (4K @30FPS) uit, HDMI in tot 1080P
 • Audio out: Ja, 3.5mm (+ Composite) en optisch
Software
 • Android: 4.4.2
http://i.imgur.com/IRkfzbfl.jpg
Die quadcore GPU, zal wel de CPU moeten zijn...http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 3. Bestellen & ontvangen
Op 15 juli heb ik de TV box bij Geekbuying mogen bestellen met een leuke korting (35%) voor een eerlijke review. Op 29 juli heb ik de TV box mogen ontvangen. Kwam stevig ingepakt in het eigen doosje zonder transportschade.


3.1 Unboxing

De Tronsmart komt in een klein wit doosje met daaromheen een wikkel. Helaas zijn een deel van de screenshots en foto's van de unboxing tijdens mijn reis naar Korea verloren gegaan ;(
Dus moeten jullie het met wat minder foto's doen dan normaal bij, het spijt mij (Reminder to self: backup, backup backup)

http://i.imgur.com/SmvllnBl.jpg
In de doos vinden we:
- Een lader (in mijn geval een EU plug).
- Een afstandsbediening
- Een HDMI kabel (meter)
- Quick start guide
- De TV box


3.2 Design en bouwkwaliteit
De Pavo M9 heeft een simpel maar doeltreffende behuizing. De behuizing is niet al te groot. Wel is het plastic dun en licht, zeker minder dan de bouwkwaliteit van een MiniX op dat punt.
Wel blijft het kastje redelijk stevig staan, een kabel zal hem (gelukkig) niet direct verplaatsen.

Aan de voorkant van het zwarte doosje kan je de IR sensor vinden. Deze is icm met de meegeleverde afstandsbediening één van de manieren om het apparaat te bedienen.

Aan de linker en achterkant vinden we de volgende aansluitingen:
http://i.imgur.com/Abq4VqBl.png


De afstandsbediening die is meegeleverd is een simpele unit met enkele knoppen. De afstandsbediening is mooi compact en levert een aantal handige extra's zoals het bedienen van je TV. De afstandsbediening voelt wellicht niet enorm hoogwaardig aan maar bediend beter dan de AB die bij de kastjes van MiniX is meegeleverd.

Daarnaast heeft de afstandsbediening een leer functie, hierbij kan je 4 knoppen van je afstandsbediening van je TV overnemen in de ab van de Tronsmart. Het gaat hierbij om:
- Power, AV, Volume

http://i.imgur.com/3tlCgWwl.jpg

In de praktijk werkte dit op mijn Panasonic TV zeer prettig, met een afstandsbediening kon ik de TV starten, TV box starten en wisselen naar het AV kanaal om zo een filmpje te starten.

De hardware lijkt dus prima, wat wellicht wel een puntje kan zijn is de warmte. Het gehele kastje is passief gekoeld. Maar dit heeft niet gezorgd voor problemen tijdens de review.

Door de vele aansluitmogelijkheden werkt het allemaal fijn, het toevoegen van een airmouse, harde schijf en nog een eventueel derde USB device maakt het prettig werken.http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 4. Prestaties

Natuurlijk heb ik de TV box aan diverse testen onderworpen waaronder Benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven.

In de praktijk werkt de box prima. Voor meer informatie over de (software) prestaties verwijs ik je graag door naar het onderdeel software.

4.1 Benchmarks

http://i.imgur.com/K5MRfFnl.png

http://i.imgur.com/kVaEW2Ul.png

http://i.imgur.com/PIns94zl.png

http://i.imgur.com/1doYB1Nl.png

http://i.imgur.com/5ffiE5Il.png

http://i.imgur.com/M7k6LlKl.png
http://i.imgur.com/eCrQ9Lil.png
http://i.imgur.com/LycszUil.png
http://i.imgur.com/c903xkLl.png

Zoals te verwachten is het apparaat alles behalve een hoogvlieger. Door de beperkte hoeveelheid RAM geheugen wil de T-rex benchmark van OpenGL niet eens draaien.

4.2 Connectiviteit

De connectiviteit van een TV box is natuurlijk belangrijk bij een tekort aan bandbreedte lopen films niet lekker en gaat de boel stotteren. Natuurlijk is het het beste om de TV box aan te sluiten via ethernet maar ik heb in dit geval ook diverse tests met WIFI gedaan.

4.2.1 WIFI

Streamen via WIFI gaat in de praktijk prima. De doorvoersnelheid was extern (40/4 abo) ongeveer 37 Mbps down en 1.6 Mbps up, dit is voldoende voor Netflix, Youtube en andere externe films. De afstand tot het WIFI access point was ongeveer 7 meter (2 muren).

Intern bleef de upload ongeveer gelijk, de downloadsnelheid via WIFI was (vanaf de NAS) ongeveer 50.5 Mbps (op de zelfde afstand).

4.2.2 Ethernet

Bij verdere tests zie ik (intern) downloadsnelheden van 74Mbps en ruim 26.2 Mbps up, waarschijnlijk meer dan genoeg voor alle taken die je met dit kastje wil doen.

4.2.3 Flash & USB 3.0 snelheid

De leessnelheid van het interne Flash geheugen is ongeveer 38 MB/sec waar de schrijf snelheden op 6.8 MB/sec blijven hangen.

Het schrijven naar een externe USB 3.0 stick blijft steken op 36.9 MB/sec, waarschijnlijk door de snelheid van het interne geheugen.

De snelheden van het RAM geheugen zitten steeds rond de 1035 MB/sec (Ram copy speed).http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5. Software

Dan de software, de Tronsmart is geleverd met Android 4.4 icm diverse apps en een eigen interface.

In onderstaande hoofdstukken kan je meer lezen over de interface, Kodi, Gaming en andere mogelijkheden.


http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5.1 Interface

http://i.imgur.com/IUlVsRil.png
Screenshot: homescreen / launcher bij eerste startup

De interface ziet er wel aardig uit, en laat zich met de meegeleverde afstandsbediening enorm goed bedienen. Shortcuts in de secondaire menu's zijn goed in te stellen. Er zit duidelijk wat werk in de opbouw van de meeste menu's.

http://i.imgur.com/HKW4KSpl.png
Screenshot: Mappen

Met een klik op de plus (in de mappen) of onder op het scherm kan je apps toevoegen aan de interface.

Onder de noemer app managment kan je al je apps terugvinden:
http://i.imgur.com/hOMIzu8l.png
Screenshot: meer apps

Ook een heel aantal andere menu's zijn aangepast aan de TV interface:
http://i.imgur.com/wJYTb6sl.png
http://i.imgur.com/M3cdFjLl.png
http://i.imgur.com/pYmC0pBl.png
http://i.imgur.com/EiVcgqPl.png
http://i.imgur.com/744EZgkl.png
http://i.imgur.com/tMyF2cll.png
http://i.imgur.com/J5YoNNil.png

Wat opvalt aan de interface is dat deze niet altijd even scherp lijkt te ogen. Na een simpele check blijkt dit te kloppen, de interface is 720P maar bij het starten van een andere taak switcht te TV box naar de geselecteerde output.

De diepere android menu onderdelen zijn niet aangepast:
http://i.imgur.com/hfLJR2Il.png

Wel is er de mogelijkheid om de video output aan te passen:
http://i.imgur.com/NrSrZu9l.png
http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5.2 KODI

http://i.imgur.com/3JLbQV1l.png

http://i.imgur.com/mBnihvcl.png
Screendhots: Kodi

De Tronsmart komt met een versie van KODI, deze versie ondersteunt de volledige hardwaredecoding van de chipset. Overigens is het zelf installeren van een nieuwere versie van Kodi ook mogelijk.

Binnen Kodi loopt alles soepel, de menu's laden goed, wel heeft het apparaat wat problemen met het afspelen van H.265, dit loopt gek genoeg via de ingebouwde videospeler prima.

De meeste video's die de chipset ondersteund worden prima afgespeeld. Onder andere volgende codecs / files spelen (goed):

H.264 codec / MP4 (Big Buck Bunny): 1080p
MPEG2 / MPG video: 1080p
MPEG4 / AVI: 1080p
VC1 codec (WMV): 1080p

Birds met 40mbps: Speelt goed af: 1080P
HD.Club-4K-Chimei-inn-60mbps.mp4: Speelt goed af: 4K
bbb_sunflower_1080p_60fps_stereo_abl.mp4: Speelt goed af, 1080P

Ook het openen van de Blueray ISO in XBMC werkt.

Gezien het ontbreken van een 4K TV heb ik niet erg veel 4K geprobeerd, er is een test gedaan met een H.265 file gedaan, maar deze werkt zoals aangegeven alleen goed in de meegeleverde mediaspeler ipv XBMC.http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5.3 Games

Dan games! Ik mag graag wel eens een simpel spelletje doen (GTA:SA bijvoorbeeld) tijdens een dood momentje op zo'n kastje. Helaas ben ik er ten onrechte vanuit gegaan dat het kastje bluetooth ondersteunde. Het spelen van games heb ik dan ook niet veel gedaan gezien ik alleen BT controllers heb.

GTA:SA & Nova werken beiden goed mits de instellingen niet op het hoogste staan, doe je dit wel dan merk je duidelijk dat je te maken hebt met iets oudere video hardware.
Hier moet natuurlijk ook bij opgemerkt worden dat de interface (ook tijdens games) op 720P gerenderd worden, dit zorgt voor een lagere belasting van de GPU.

http://i.imgur.com/EB8t8ai.png?1
Screenshot: GTA: SAhttp://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 5.4 Software overig

De Tronsmart Pavo M9 komt met de volgende voorgeïnstalleerde software:
http://i.imgur.com/F4qRGwml.png
http://i.imgur.com/yyI1Hu5l.png

Horizon Go
Lijkt prima te werken.

Netflix
Netflix werkt, pakte ook netjes de HD streams.

Youtube
Youtube werkt, pakte niet altijd even snel de HD stream, durf niet te zeggen waarom (gezien de internetverbinding prima was).

HDMI in opname
De HDMI in opname functie heb ik een aantal keren getest via het aansluiten van mijn OUYA. Het eerst plan was om te proberen TV op te nemen maar in de tijd tussen de bestelling van de TV box en het leveren besloot de decoder de geest te geven en is deze vervangen door een CI+ kaart in de TV.
http://i.imgur.com/b3xxqPwl.png
Het HDMI in beeld van de TV decoder, zo dood als een pier

Het opnemen van video gaat via een app. Binnen deze app kan je diverse instellingen aanpassen. Deze app is identiek aan de ZIDOO X9 app:
https://www.youtube.com/watch?v=nkCWS57yOpU
Voor output van diverse opnames zie (helaas eigen video is verloren gegaan met de foto's).
https://www.youtube.com/watch?t=5&v=_JG0oX092hc
http://i.imgur.com/u5JNs7U.png - 6. Conclusie

De Tronsmart Pavo M9 is een redelijk apparaat, dat prima doet wat hij moet doen: video afspelen. Daarnaast heeft het door middel van de video opname mogelijkheden leuke extra mogelijkheden.

Voor gaming is het apparaat wellicht minder geschikt, aan de ene kant door de wat oudere hardware en aan de andere kant door de missende bluetooth.

Daarnaast draait de interface bij alles waar een balk van de interface zichtbaar is op 720P in de praktijk is dit dus altijd zo tenzij er een video speelt. Ik vraag mij af hoe het beeld van de interface er op een 4K TV uitziet (of niet uitziet).

Sinds het apparaat uit is is er al een update geweest, deze maakte het apparaat bij mij nog ietsjes sneller bij het openen van apps. Daarnaast is er nu een picture in picture modus toegevoegd zodat je de HDMI in kan zien en de pavo gelijktijdig kan gebruiken.

Maar is het product deze $89 dollar waard of ben je beter af met een andere mediaspeler?
Zelf denk ik dat door de beperkte hoeveelheid RAM, en de verouderde versie van Android en het missen van bluetooth toch wel redelijk grote minpunten zijn.
Daar tegenover staan dan wel weer de prima werkende afstandsbediening en TV interface, HDMI in opname. Dit maakt naar mijn idee dat de TV box een beetje een niche bediend, wil je de HDMI opname en daarnaast een 4K TV box dan is het een redelijke keuze.

Zoek je geen 4K en HDMI in opname dan ben je wellicht wel beter af met één van de andere vele TV boxen met Intel bijvoorbeeld een intel (Pipo / MiniX) of bijvoorbeeld Amlogic Rockchip processor.


De Tronsmart Pavo M9 is te koop bij Geekbuying voor $89

Disclaimer: Dit product heb ik met korting kunnen kopen, vandaar dat ik in deze review Geekbuying vermeld.

Coupon
Ik zal net zoals de voorgaande keren proberen een coupon te regelen voor dit product. Mocht ik een coupon kunnen regelen dan zal ik dat hier melden.Nawoord:
Door een verhuizing naar Azië en het kwijtraken van een USB stick met daarop een deel van de bestanden is de review helaas niet zo goed geworden als gehoopt, mijn excuus hiervoor.

Mocht je nog vragen hebben betreffende de Tronsmart Pavo M9 dan hoor ik het graag, helaas kan ik niet alles (laten) testen gezien ik zelf fysiek enkele duizenden kilometers bij het apparaat vandaan zit. Wel zal ik mijn best doen deze vragen door Geekbuying of het thuisfront te laten beantwoorden.

Nog een Smwartwatch (Atongm W006)

Door RobertowNL op vrijdag 12 juni 2015 11:19 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 6.725

Na mijn review van de Weloop Tommy was het weer eens tijd om een nieuwe smartwatch uit het verre oosten te halen. Alhoewel ik geen fan ben van die generieke smartwatches die niet meer dan eens het design lenen van hun broertjes van een bekend merk moest ik er toch eens 1 proberen om mijn oordeel te kunnen geven.

En dat heb ik dan ook gedaan, op 15 mei heb ik bij Pandawill een smartwatch met een MTK6260A processor. En wel in vorm van de Atongm W006.

http://i.imgur.com/PD3XgcM.jpg

Dit horloge maakt zoals gezegd dus gebruik van de Mediatek MT6260A processor. Deze processor is door Mediatek ontworpen voor wearable toepassingen en stamt af van de MT6260:
MT6260 is a monolithic chip integrating leading edge power management unit, analog baseband and radio circuitry based on the low-power CMOS process. MT6260 is a feature-rich and extremely powerful single-chip solution for high-end GSM / GPRS and EDGE-Rx capability. Based on the 32-bit ARM7EJ-STM RISC processor, MT6260's superb processing power, along with high bandwidth architecture and dedicated hardware support, provides a platform for high-performance GPRS / EDGE-Rx Class 12 MODEM application and leading-edge multimedia applications. MT6260 also features: A highly integrated Bluetooth transceiver which is fully compliant with Bluetooth specification v3.0. A FM receiver supporting both audio broadcast de-modulation and RDS / RBDS data decoding.
De chipset is dus geschikt om gebruikt te worden in een dumbphone, met enige aanpassingen (waarschijnlijk op gebruik van power) is deze uitgebracht als A versie voor wearables (zonder sim).

Verder heeft het horloge de volgende specificaties:

Atongm W006
Afmetingen: 58,4 x 37,8 x 10,6 mm
Gewicht: 54g

CPU:MTK6260A
RAM: 128 + 64
ROM: 128
Geheugen: 4 GB
Scherm: 1,54 inch, 240x240 pixels
Bluetooth V3.0
Aansluitingen: Micro USB
Batterij: 300mah Li-ion
Geluid: Ingebouwde speaker voor muziek en bellen

Taal: Chinees, Engels, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans, Deens, Frans, Arabisch, Perzisch, Russisch, Turks, Indonesisch, Vietnamees, Bengalees.

Op 3 juni, iets meer dan twee weken na het bestellen heb ik de Atongm W006 ontvangen. Tijd om te unboxen dus.

http://i.imgur.com/1TZxK1hl.jpg
http://i.imgur.com/nFJnvMql.jpg
http://i.imgur.com/X4SyKCsl.jpg
http://i.imgur.com/MfPwOvAl.jpg
http://i.imgur.com/GjNiycMl.jpg
http://i.imgur.com/nIaHnGul.jpg

Inhoud doosje:
- Smartwatch
- Boekje
- USB kabel met iets langere micro USB plug.
- Screenprotector

Het boekje geeft een simpele weergave van wat iedere app doet, maar veel meer informatie geeft het ook niet.

Het horloge zelf ziet er wat goedkoop uit, en voelt ook zo aan. Waar mijn LG G watch toch veel beter aanvoelde. Het bandje van het horloge is helaas ook niet te vervangen, dit heeft als gevolg dat als het bandje naar verloop van tijd stuk gaat je met een nutteloos horloge zit.

Op het horloge zijn 3 knoppen te vinden, 1 aan knop en 2 volumeknoppen. De rest van de bediening moet je via het touchscreen doen. Het is ergens jammer dat de volumeknoppen niet kunnen dubbelen als manier om door het menu heen te scrollen.

http://i.imgur.com/fe6IuNMl.jpg
http://i.imgur.com/7TYHIwel.jpg
http://i.imgur.com/06wFoxKl.jpg
http://i.imgur.com/RjoEOjXl.jpg
http://i.imgur.com/v0Tddnvl.jpg

Het enige dat positief opviel aan de behuizing is de sluiting van het bandje. Dit zit enorm stevig vast en je hoeft niet bang te zijn dat deze sluiting los gaat. Verder voelt het bandje om je arm ook wel aardig aan. Om een idee te geven hoe groot het horloge is kan je hieronder een paar foto's vinden:

http://i.imgur.com/qnqEOM3l.jpg
http://i.imgur.com/bOQx4PZl.jpg
http://i.imgur.com/lpXhSFhl.jpg

Na het opstarten van het horloge kom je in het standaard watchscreen. Op het startscherm is door een swype naar boven te wisselen tussen analoog en digitaal. In het menu valt naast de keuze tussen analoog of digitaal ook een andere achtergrond in te stellen.

http://i.imgur.com/ttiYM2Um.png

Met een swype naar links kom je in het menu, waardoor je doorheen kan bladeren. Per pagina staan 4 opties. Via het menu kan je de telefoon makkelijk koppelen aan je telefoon, ook zonder app op je mobiel. Het horloge wordt dan herkend als externe speaker en headset waardoor je er mee kan bellen en er muziek op kan luisteren.

http://i.imgur.com/IunZ3fCl.png

Gezien de vele functies pak ik de meeste functies er even uit. Als een functie niet benoemd is dan zal deze waarschijnlijk slecht of niet voldoende werken. Zo is SMS'en bijvoorbeeld niet te doen. Je krijgt op de helft van het scherm een toetsenbordje te staan. Dit is zo klein dat typen van een SMS ondoenlijk is. Helaas zijn canned responses niet mogelijk, dit zou een veel nuttigere toevoegen zijn geweest in plaats van het veel te kleine toetsenbord.

Allereerst vinden we de dailer. Door middel van de dailer kan je een nummer intypen en bellen. Deze functie werkt prima.
http://i.imgur.com/80fDN8Ft.jpg
http://i.imgur.com/5qKEkyDt.jpg

De geluidskwaliteit van het bellen is matig, de speaker klinkt schel en mist iedere vorm van lage tonen. Een punt waarop dus te veel bespaard is dus. Wel kon ik mij tijdens het gesprek goed genoeg verstaanbaar maken en was ook de andere kant van de lijn uiteindelijk wel te verstaan. Of dit ook het geval is met veel achtergrondlawaai durf ik te betwisten, maar in een auto zou het prima kunnen werken.
Naast de dailer zit er ook een telefoonboek en call log in. Ook deze werken wel aardig, maar door een lange lijst met contacten is het scrollen lastig. Een voice dail optie zou hier zeker niet hebben misstaan.

Naast de belfunctie is er ook een alarmfunctie aanwezig. Meerdere alarmen zijn te zetten en de dagen zijn ook in te stellen, deze functie valt in de praktijk wel redelijk te bedienen en het horloge trilt hard (en maakt een beetje geluid).

Ook een rekenmachine is aanwezig; ondanks dat het wat priegelig is kan je er prima wat dingen mee uitrekenen. Maar zelf zou ik eerder mijn smartphone pakken ;).

http://i.imgur.com/v3DnwPTm.jpg

Een functie die daadwerkelijk nuttig kan zijn is de voicerecorder. Deze werkt dan ook redelijk, de microfoon pakt wel wat geluid op en een interview zou je er wel mee op kunnen moeten nemen.
http://i.imgur.com/ZWlZUEUt.jpg

Een andere functie die nuttig is gebleken is de mogelijkheid om je muziek te bedienen. Je kan dit op verschillende manieren gebruiken. Dit is te wisselen via de instellingen knop op het horloge:
- Muziek afspelen en bedienen via het horloge
- Muziek afspelen op mobiel of ander apparaat en alleen bedienen.
Deze laatste functie is erg handig gebleken, in combinatie een bluetooth headsetje kan je zo een nummer skippen zonder naar je mobiel te grijpen.

Naast bovenstaande functies zijn er ook nog een aantal die alleen werken in combinatie met bijgeleverde app. Deze app staat op het horloge en is door middel van bluetooth over te zetten en te installeren op je telefoon. Daarnaast was de app ook te downloaden op de site van Pandawill. Naar een korte test van beide apps heb ik moeten concluderen dat ze lang niet af waren en maar half werken.

Gelukkig kwam ik er naar een korte zoektocht achter dat je in de Playstore gewoon een algemene app van MTK beschikbaar is. Deze werkt gelukkig ook met Lolipop waar de standaard meegeleverde app dit niet deed.

Na het installeren van de app kan je onder andere foto's maken met het horloge als remote. Na het maken van de foto zie je dan kort een kleine thumbnail op je scherm. Daarnaast is deze app nodig voor het kunnen weergeven van notificaties. In de app kan je instellen welke app notificaties mag weergeven op je horloge. Het weergeven van notifcaites werkt, hangouts berichten en whatsapp berichten waren terug te lezen.


Verder zijn er nog een aantal functies beschikbaar zoals een sleeptimer, agenda, stappenteller, water drink reminder. Al deze functies zijn of te klein om goed te werken op het scherm of werken maar half.

Dan tot slot nog het scherm. Zoals op de diverse screenshots te zien is het scherm niet super. De resolutie is matig en ook spiegelt het scherm als je het bekijkt onder een hoek. Daarnaast is het scherm niet altijd aan om batterij te besparen.

Bij het bestellen al was ik er bang was dat het horloge op een zonnige dag op geen enkele manier af te lezen zou zijn. In de praktijk valt dit nog wel een beetje mee, zoals te zien is het scherm nog af te lezen. In de praktijk valt het zelfs nog iets beter af te lezen dan op de foto te zien.

Let wel dit is met een zwarte achtergrond van de watchface, andere kleuren / achtergronden zijn in te stellen maar in de praktijk blijkt dit niet goed genoeg af te lezen en een enorm gepruts om deze op het horloge te krijgen.

http://i.imgur.com/mCRKVdEl.jpg

De batterij van het horloge gaat al met al iets meer dan een dag mee is de ervaring. Twee dagen gaat waarschijnlijk niet lukken.

Al met al een leuke test, maar niet aan te raden als horloge. Zelf zou ik voor een alternatief zoals de Pebble of Weloop Tommy gaan. Dit horloge gaat dan ook snel weer terug in zijn doosje, om daar de rest van zijn tijd in te slijten.


Conclusie in plusjes en minnetjess:

+ Het Michael Knight gevoel
+ Screenprotector meegeleverd
+ Stevige sluiting
+ Ontvangen van meldingen

+- afleesbaarheid in zon

- Zeer kleine interface (niet/matig te bedienen)
- Maar 2 watchfaces
- Bel geluid niet goed
- Meegeleverde app is slecht
- Niet allways on
- Geen bluetooth 4.0 LE
- Matige bouwkwaliteit

Mocht je toch een poging willen wagen om dit horloge te testen dan kan je hem onder andere bij Pandawill kopen.

Review: PC voor $100! (PIPO X7)

Door RobertowNL op maandag 30 maart 2015 00:24 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 13.060

Schrijf, tekst, woord, spel, grammatica en andere fouten graag melden via een privébericht.
Versie 1.0. Datum: 30-03-15:Eerste versie
Versie 1.1. Datum: 30-03-15: Teardown, verbruik, Voyo MiniPC, Boottijd, Firefox.
Versie 1.1.1. Datum: 31-03-15: Coupon geregeld en toegevoegd!
Versie 1.2. Datum: 01-04-15: Youtube, Netflix, NPO app ervaringen toegevoegd, foutjes aangepaast.


http://i.imgur.com/qx19SiY.jpg

http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - Inhoudsopgave

1. Inleiding

2. Specificaties

3. Bestellen & ontvangen
- 3.1 Unboxing
- 3.2 Design en bouwkwaliteit
- 3.3 Teardown

4.Prestaties
- 4.1 Processor
- 4.2 Connectiviteit
-- 4.2.1 WIFI
-- 4.2.2 Ethernet
-- 4.2.3 ROM & SD, USB snelheid
- 4.3 Verbruik

5. Software
- 5.1 Office
- 5.2 KODI
- 5.3 Games
- 5.4 overig

6. Conclusie
- 6.1 Alternatieven

http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 1. Inleiding

Zoals ik in mijn review van de MiniX Z64A al aangaf heeft mijn Panasonic TV steeds minder apps heeft (en geen Netflix) was ik opzoek naar een mini PC waar mee ik films en wat andere apps op mijn TV kon gebruiken. Ik heb eerder diverse Android sticks en boxjes gehad, deze waren het helaas veelal niet niet door de matige decodering en/of snelheid.

Daardoor heb ik besloten om eens een aantal andere boxjes te testen, waaronder dus de Z64A van MiniX en deze Pipo X7. Waar in Android kocht voor het gemak naast de TV heb ik de PIPO ook deels gekocht om de simpele office taken die ik op een PC doe over te nemen. Kan die grote bak de deur uit en kan daar voor in de plaats een kleinere (en zuiniger) alternatief komen.

Idealiter zou de PIPO X7 niet alleen de PC maar ook de mediaspeler vervangen, vooralsnog weet ik niet of dit gaat lukken. Voor bij mijn PC gebruik ik denk ik, vooralsnog liever Android met een TV skin i.p.v windows 8.1.

Als ik wat lees op het forum van PIPO dan kan het wel eens zijn dat de PIPO daul boot gaat ondersteunen. Maar of/wanneer/hoe de implementatie gaat worden is natuurlijk afltijd afwachten.

De PIPO X7 is dus voor mij eerst gericht op: office en wellicht een simpele (Windows) game. Daarnaast wordt hij wellicht later ook mijn mediacenter.
http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 2. Specificaties

SOC (System on a Chip):
 • CPU:
 • Ontwikkelaar: Intel
 • Structuur: Bay trail
 • Rekenkernen: 4
 • Kloksnelheid: 1.3GHz
 • Turbo: 2.16GHz
 • Modem/connectiviteit:
 • WIFI: B/G/N
 • Bluetooth: 4.0
 • Ethernet: Ja, 10/100/1000 mbit/s
Geheugen
 • RAM: 2GB
 • Flash: 32GB
 • Beschikbaar:
 • Micro SD: Ja, tot 64GB
Afmetingen & gewicht
 • Formaat: 18.9 x 12.9 x 2.6 CM (LxBxH)
 • Hoogte met antenne: 15.0 CM
 • Gewicht: 412 Gram
Aansluitingen:
 • USB: 4x USB 2.0 (2x front, 2x back)
 • HDMI: 1.4
 • 3.5mm jack: Ja
Software
 • Windows: 8.1
 • Office 365: Ja, 1 device + tablet, 1 jaar (1TB onedrive, 60 Skype minuten


http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 3. Bestellen & ontvangen

Op vrijdag de 16 januari heb ik de PIpo X7 besteld bij Geekbuying.com. 30 Januari is deze verzonden waarna deze 11 februari bezorgd is.

3.1 Unboxing

De PIPO komt in een simpel doosje. Dit doosje bevat de PIPO X7 een lader en een garantiecertificaat.

http://i.imgur.com/PdLsnvjl.jpg?2
http://i.imgur.com/0H9wakql.jpg
Foto's: doosje

http://i.imgur.com/n9BH2P8l.jpg
Foto: Inhoud doosje

Karig uitgevoerd, maar genoeg om te starten natuurlijk. Een HDMI kabel had wellicht een leuke extra toevoeging geweest.


3.2 Design en bouwkwaliteit

Vergeleken met de MiniX Z64 heeft de Pipo X7 wel een wat grotere behuizing, maar nog steeds is het een vrij compacte PC. Het kastje lijkt prima inelkaar te steken met een zeer stevige aluminium behuizing die in zwart en zilver beschikbaar is. Het kastje is zwaar genoeg om niet direct van een kastje getrokken te worden als er een paar kabels aan trekken.

Aan de voorkant van de PIPO X7 vinden we de aanknop met daarnaast een rood ledje. Dit ledje is niet enorm fel, maar dit zou je als storend kunnen ervaren. Zelf had het ledje van mij wel iets mooier weggewerkt / minder fel mogen zijn.

http://i.imgur.com/qfZl1kvl.jpg
Foto: Voorkant

Daarnaast vinden we dan weer 2x een USB 2.0 poort. Naast deze poorten kan je een 3.5mm aansluiting vinden. Zelf had ik de 3.5 mm aansluiting liever op de achterkant van het kastje willen zien (of ook aan de achterkant). Nu zit je wanneer boxjes hebt aangesloten altijd met een kabeltje aan de voorkant.

Aan de rechter en linkerkant van de X7 vinden we alleen wat gaten, dit is waarschijnlijk voor de koeling.

http://i.imgur.com/mS1AMa5.jpg?1
Foto: Koeling?

http://i.imgur.com/yK2NyGtl.jpg?1
Foto: onderzijde

Aan de onderzijde vinden we zoals te zien nog meer gaten (voor de koeling?) en diverse logo's en serienummers.

http://i.imgur.com/wmaPKlel.jpg?1
Foto: Achterzijde

Aan de achterkant vinden we van links naar rechts de niet verwijderbare WIFI antenne, een micro SD kaart slot (tot 64GB getest), 2x USB 2.0 poorten, een gigabit ethernetpoort.

Al met al is de hardware prima zeker met de prijs in het achterhoofd. Zoals aangegeven zou ik graag de poorten wat willen verplaatsten, de audio (ook) aan de achterkant en ook een extra USB aan de achterzijde zou niet vervelend zijn. Ook een USB 3.0 poort de PIPO niet misstaan, theoretisch gezien was dit mogelijk gezien de chipset 1 USB 3.0 poort ondersteund.

Daarnaast is het jammer dat de WIFI antenne niet makkelijk te verwijderen is. Zeker gezien deze met een ethernetaansluiting niet altijd nodig is.

Wat wellicht wel een puntje kan zijn is de warmte. Het gehele kastje is passief gekoeld en voelde soms wat warm aan. Throttling lijkt dan ook regelmatig voor te komen bij de PIPO X7, dit is met wat tweaks wel op te lossen.

Tijdens de benchmarks die hieronder te vinden zijn kwam ik aan de buitenkant van het kastje (onderkant) op temperaturen van rond de 33 graden. Zeker gezien de bovenkant niet direct in contact staat met de chipset vond ik die met 31 graden ook warm.3.3 Teardown

Om eens verder te kijken waar de warmte weg kwam heb ik het kastje eens open gemaakt. Hieronder kan je de foto's van deze teardown vinden.

Mocht je vragen hebben over bepaalde componenten (chipnummers, etc). laat het dan even weten!

http://i.imgur.com/y1S4pLcl.jpg
http://i.imgur.com/3K4pAtLl.jpg
Foto's behuizing

http://i.imgur.com/aMcuKbwl.jpg
Foto's behuizing

Zoals te zien op bovenstaande foto is de WIFI antenne niet direct te verwijderen, er zit een dikke klodder hete lijm achter.

http://i.imgur.com/et8nGWEl.jpg
http://i.imgur.com/IlPWjpcl.jpg
http://i.imgur.com/DHgi3uil.jpg
Foto's behuizing

http://i.imgur.com/r3w4d5al.jpg
http://i.imgur.com/QuGiDMFl.jpg
http://i.imgur.com/DYUhwytl.jpg
http://i.imgur.com/FQGlSQTl.jpg
http://i.imgur.com/OiNsHYQl.jpg
Foto's Printplaat

De printplaat ziet er wel redelijk uit. Wel heb ik zoals verwacht en al gelezen in diverse reviews en fora mijn twijfels over de koeling. Dit is overigens iets wat wel op te lossen is door een groter koelblok op de chipset te plaatsten. Er zijn diverse mensen die hier goede ervaringen mee hebben.http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 4. Prestaties

Natuurlijk heb ik de PIPO aan diverse testen onderworpen waaronder Benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven.

In de praktijk werkt de box vaak prima. Voor meer informatie over de (software) prestaties verwijs ik je graag door naar het onderdeel software.

4.1 Processor

De processor in de PIPO X7 is een Intel Atom Z3736F. Deze processor is natuurlijk geen hoogvlieger en bedoeld voor heel simpel gebruik.

http://i.imgur.com/dRWfkCil.png

http://i.imgur.com/WcWn83x.jpg
Bron: CPU boss

De processor heeft 4 cores geklokt op 1.33GHz met een turbo tot 2.16GHz. De GPU is geklokt op 313 / 646MHZ (normaal / turbo). Dit zou qua snelheid overeen moeten komen met de mid-high ARM chipsets van dit moment.

Wil je een specifieke CPU benchmark / GPU benchmark zien laat het dan weten, dan test ik het en pas de review hierop aan!

4.2 Connectiviteits

De connectiviteit van een PC is natuurlijk belangrijk bij een tekort aan bandbreedte lopen films niet lekker en gaat de boel stotteren. Natuurlijk is het het beste om de TV box aan te sluiten via ethernet maar ik heb in dit geval ook diverse tests met WIFI gedaan.

4.2.1 WIFI

Tijdens een test van de WIFI op afstand haalde ik een downloadsnelheid van 12mbit down en 4 up, dit lijkt een prima doorvoersnelheid voor Netflix, Youtube en niet te hoge bitrate films. De afstand tot het WIFI accespoint was ongeveer 9 meter 1 verdieping (2 muren).

Daarnaast heb ik ook intern de getest met diverse file transfers en dichterbij de router (3 meter, 2 muren). Hier kwam een gemiddelde van 33 down en 30 upload uit. Prima snelheden dus!

Natuurlijk hangt WIFI altijd af van de hoeveelheid netwerken en je eigen setup, genoemde snelheden zijn dus een indicatie.

4.2.2 Ethernet

Een speedtest plaatsten heeft hier weinig zin ;), hij trekt mijn verbinding met gemak vol.
Bij verdere tests zie ik (intern) downloadsnelheden van ongeveer 90 Mbps up en down. Ook deze snelheden zijn natuurlijk afhankelijk van mijn netwerk. Maar 90 Mbps lijkt mij in de meeste gevallen voldoende.

4.2.3 Flash, USB snelheid

Allereerst heb ik een test gedaan van het interne geheugen van de X7.
http://i.imgur.com/UmmDAZ4.png
Screenshot: Crystaldiskbench intern

Daarnaast heb ik ook een HDD getest via de USB 2.0 aansluiting. Dit leverde de volgende score op:
http://i.imgur.com/eu3d96Z.png
Screenshot: Crystaldiskbench externe schijf

Het gemis van USB 3.0 op de PIPO X7 is wel aanwezig, snellere lees en schrijfsnelheden is niet alleen fijn voor een snellere bestandsoverdracht maar zorgen er ook voor dat je programma's op een externe schijf kan installeren zodat je om het beperkte geheugen heen kan werken en toch nog snel op kan starten ;).

4.2.4 Verbruik

Gezien de PIPO wordt geadverteerd als zijnde een zuinige PC heb ik dit natuurlijk ook even nader bekeken. Tijdens diverse testen kwam ik tot de volgende waarden.

De waarden zijn gemeten met een VOLTCRAFT 4000 Pro D.

Adapter: 0.31 Watt
PIPO Uit: 1 Watt
Boot: 8 Watt
Idle: 6.81 Watt - 7.11 Watt
Full load: 12 Watt
http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5. Software

Dan de software, de PIPO X7 is geleverd met Windows 8.1 with Bing. Deze licentie is bedoeld voor goedkope apparaten zoals deze PIPO.

Er staat er op de X7 geen software voorgeïnstalleerd. Dit zorgt er voor dat er gelukkig nog wat werkgeheugen vrij blijft om zelf te vullen ;). Dit komt natuurlijk ook ten goede aan de (matige) 32GB opslag.

De boottijd van de schone installatie is zo rond de 14 seconden, ondertussen duurt het booten ongeveer 15 a 16 seconden.

http://i.imgur.com/g744NQ3l.png
Screenshot: RAM en processorgebruik Idle

http://i.imgur.com/tlF4WSA.png?1
Screenshot: Vrije opslag

In onderstaande hoofdstukken kan je meer lezen over de Office, Kodi en gaming.http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5.1 Office

Naast de Windows 8.1 with Bing staat er op het device ook Office 365, deze app geeft je een licentie voor 1 computer en 1 tablet voor 1 jaar.
http://i.imgur.com/9UC93IFl.png
Schreenshot: Office 365

http://i.imgur.com/S5peXj8l.png?1
Schreenshot: Office 365http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5.2 KODI

http://i.imgur.com/3JLbQV1l.png
Screendhot: Kodi

Een reden om deze PC te kopen was onder andere KODI, vandaar dat ik dit ook meeneem in deze review. Binnen Kodi loopt alles soepel, de menu's laden goed. Ik heb niet het idee dat een zwaardere skin heel veel problemen zou opleveren voor de X7.

Video's binnen KODI spelen ook prima af, vanaf het netwerk en of plugins draaien ze allemaal soepel genoeg. H.265 doet de X7 dan weer niet dus 4K gaat hem niet worden (output kan dat ook al niet ;)).
Video's met hogere bitrates was ook geen groot probleem, de resultaten op dit gebied waren dan ook vergelijkbaar met de MiniX Z64.http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5.3 Games

Dan games, ik heb niet enorm hoge verwachtingen op het gebied van games bij de X7. Logisch gezien de processor dit in het kastje zit.

Natuurlijk heb ik wel een aantal games geprobeerd, hiervoor heb ik steam geinstalleerd.
Portal 1 was één van de games die ik geïnstalleerd heb, deze game werkte op de native resolutie van mijn monitor (1650x1050) best aardig! Had niet verwacht dat het gamen op deze resolutie nog zo aardig zou gaan.

Ook Modern warware 2 die ik ook al eens op een tablet met vergelijkbare processor heb gespeeld speelde redelijk. Natuurlijk ook met lage instellingen maar het werkt wel.

carmageddon reincarnation kreeg ik helaas niet werkend op de X7, waar dit probleem zat kon ik niet ontdekken. Ik denk dat de PIPO gewoon moeite had met het draaien van de game.

Ook simpele browsergames werken naar behoren, heb weinig problemen ondervonden.

Naast deze games heb ik ook de steam interne streammodus geprobeerd, hier speelt het spel op een andere PC en wordt deze gestreamd naar je andere device. Helaas werkte dit niet, het geluid kwam door maar het beeld bleef zwart, mocht ik dit werkend krijgen dan laat ik het hier zeker weten. Met zo'n setup kan de PIPO X7 wellicht dienen als gamecenter voor aan je TV.
http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 5.4 Software overig

Youtube
Youtbue lijkt binnen Firefox goed te werken, HD video vertraagt het beeld niet en door de mindere belasting werkt het goed.

Binnen Chrome is het anders de ene keer lijkt het goed te werken en de andere keer lijkt de HD stream iets te stotteren. Dit lijkt te komen door de belasting het RAM geheugen en de processor (en wellicht? het bijbehorende terugklokken door de warmte. Throtteling dus).

De app Hyper for Youtube lijk net iets soepeler te werken.


Netflix
Netflix werkt goed. Als de stream gestart duurt het een paar seconden voordat het beeld overgaat naar HD maar het loopt allemaal goed.

Ook dit lijkt binnen Firefox allemaal wel iets soepeler te lopen. Het is dus aan te raden om geen Chrome te gebruiken gezien deze te veel van de processor lijkt te vragen.

De Netflix app werkt goed, beter dan in beide browsers. Vooral de overlay van de app lijkt soepeler te werken.

Windows & Ubuntu
Naast Windows kan je doordat je in de bios kan komen ook andere systemen installeren, vergelijkbare kastjes draaien bijvoorbeeld al Ubuntu en ook WIndows 10 behoord tot de mogelijkheden.

Ondertussen is ook de PIPO X7S beschikbaar, deze combineert Windows met Android dualboot. Gezien deze kastjes de zelfde hardware schijnen te hebben is te verwachten dat de X7 ook een dualboot optie krijgt.

Uitzending gemist
De app van de NPO (uitzending gemist) werkt goed op de PIPO. Heb zonder problemen dingen kunnen terugkijken binnen de app.
http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 6. Conclusie

Zoals het nu lijkt is de PIPO X7 een prima apparaatje. De snelheid is wellicht niet erg hoog maar voor simpel office en internetgebruik lijkt het voldoende. Ook voor netflix en wat films kijken via KODI lijkt de PIPO X7 wel te voldoen.

Simpele internetgames gaan ook prima met het apparaat. Daarnaast draaien ook andere simpele / wat oudere games redelijk op het apparaat.

Het lijkt aan te raden een lichtere browser te gebruiken, Chrome zorgt soms voor een iets te zware belasting van de hoeveelheid RAM als wel de processor.

Al met al ben ik best tevreden met de snelheid en prijs van het kasje, nee wonderen moet je er niet van verwachten maar als simpele office PC met lichte multimedia behoeften zal het prima volden.
Helaas is de prijs van het kastje in vergelijking met tablets met de zelfde chipset wel wat aan de hoge kant. Dit komt door de Windowslicentie die niet gratis is voor de pc's maar wel voor de tablets.

Plusjes en minnetjes
- Niet (makkelijk) verwijderbare WIFI antenne
- Koelingsproblemen bij eerste versie / serie
- Geen USB 3.0
- Geen super snelle chipset
- Prijs in vergelijking met tablets aan de hoge kant
- Sluipgebruik 1Watt bij helemaal uit.
- 32GB opslag is aan de lage kant
- 2GB RAM

+ Prijs
+ Office 365 licentie meegeleverd (1 jaar)
+ Afmetingen
+ Passief gekoeld
+ Snel genoeg voor simpel werk
+ Simpele gaming mogelijk
+ Laag stroomverbruik
+ Boottijd 15 seconden
+ Relatief veel poorten (in vergelijking met concurrenten)

De komende tijd zal ik deze review op jullie verzoek waar nodig dan ook aanvullen! Mocht je tips, tests en/of tricks hebben die je graag wil zien in de review dan hoor ik het graag!

De MiniX is onder andere te koop bij Geekbuying voor $119 of dualboot voor $129

Disclaimer: bovenstaande is een tracking link, geen refferal link.

http://i.imgur.com/zwcFr5h.png - 6.1 Alternatieven
Naast de PIPO zijn er natuurlijk diverse alternatieven te vinden. Allemaal met vergelijkbare processors.

Één van deze alternatieven is de Voyo A1 PC. Ook deze heb ik (kort) in mijn bezit gehad en even kunnen testen. De performance week niet veel af van de PIPO en ook de Voyo kwam met 1 jaar gratis office.

Daarnaast had de Voyo een batterij ingebouwd van 1.000mAh. In princiepe kan je de Voyo dus met alleen een HDMI kabel met de TV of het scherm verbinden.

http://i.imgur.com/XVeVHz7l.jpg
http://i.imgur.com/MPp9VyVl.jpg
http://i.imgur.com/VvO8N8bl.jpg
http://i.imgur.com/hjHAIMDl.jpg
http://i.imgur.com/kFMLlINl.jpg
http://i.imgur.com/SUef5xLl.jpg
http://i.imgur.com/BGAMrBTl.jpg
http://i.imgur.com/L49pyf6l.jpg
http://i.imgur.com/18BsKu9l.jpg
Foto's Voyo mini PC
____________________________________________

Coupon
Voor de PIPO X7 heb ik een coupon kunnen regelen bij Geekbuying. Deze coupon heeft een waarde van $10 en is geldig tot 30 april 2015. Coupon: SMNKSMHY

Review Smartband: Vidonn X6

Door RobertowNL op zondag 8 maart 2015 23:31 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 11.375

Schrijf, tekst, woord, spel, grammatica en andere fouten graag melden via een privébericht.
versie 1.0 (8 maart 2015)
versie 1.0.1: krassen toegevoegd (9 maart 2015)

De afgelopen weken zoals in mijn vorige blog aangegeven weer het een en ander uit China mogen ontvangen. Zoals te zien op onderstaande foto's:

http://i.imgur.com/lPNfHBcl.jpg
http://i.imgur.com/PpObNi2l.jpg
http://i.imgur.com/t2M1120l.jpg
http://i.imgur.com/LX7tunYl.jpg
http://i.imgur.com/jWnkC8Il.jpg

De komende tijd zal ik in diverse blogs en reviews aandacht schenken aan bovenstaande producten :D. Van bovenstaande producten heb ik over een aantal natuurlijk al het een en ander geschreven.
- Jiayu S3 (volledige review volgt nog)
- PIPO W6
- MiniX Z64A

De komende weken kan je dus nog een review / blog verwachten over:
- 3D pen
- IP camera
- PIPO X7

Daarnaast zal ik indien er interesse is eens een blogpost maken over alle kleine grut die ook te zien is op de foto's (en wellicht nog wat meer).

Enige tijd geleden kreeg ik onder andere de Vidonn X6 binnen, daarvan vandaag de review!

http://i.imgur.com/LTUy5rdl.png


http://i.imgur.com/TkG9L5b.png1. Inleiding

2. De Vidonn X6

3. Bestellen & ontvangen
- 3.1 Unboxing
- 3.2 Design en bouwkwaliteit

4. Scherm

5.Een kijkje binnenin
- 5.1 System on a chip
- 5.2 Teardown

6. Software
- 6.1 De Apps
- 6.1 Het horloge
- 6.2 De tracking

7. Batterij

8. Connectie

9. Conclusie

http://i.imgur.com/TkG9L5b.pngHet begon ruim 2 jaar geleden in april 2012. Pebble begon zijn Kickstartercampagne die een van de meest succesvolle kickstarters aller tijden zou worden. Het begin van het wearable tijdperk.

http://i.imgur.com/lwKIlBA.jpg
Foto: Pebble

Zelf heb ik van het begin af aan interesse gehad in deze wearables. De Pebble was dan ook mijn eerste smart band. Toen in januari 2014 de Pebble steel werd aangekondigd heb ik de normale Pebble verkocht en een steel aangeschaft. Deze steel gebruikte ik tot voor kort nog dagelijks.

Ondertussen heb ik al een redelijke lijst met smart-devices. Waaronder een Pebble, Pebble Steel, LG G watch R, LG G watch en de Tommy die ik eerder heb gereviewd.

http://i.imgur.com/D4zDoG5l.jpg
Foto: Lineup smart devices

http://i.imgur.com/2l62o18l.jpg
Foto: Pebble Steel, LG Gwatch R, Vidonn X6

Bij het gebruik van Smartwatches krijg je onverminderd een aantal vragen:
- Waarom?
- Hoe duur?
- Wat kan je er mee?
- Is dit een Apple watch?

Nou, notificaties bekijken, tussen de 60 en 200 euro en nee het is geen Apple watch :+. Veel mensen vinden de Wear watches te duur, daarvoor heb ik dus de Tommy dus eens gereviewd (update van review komt er aan). Maar gezien een aantal mensen een Tommy nog te duur vonden ben ik eens gaan kijken of er niet een nog goedkoper alternatief was. Na een kleine zoektocht denk ik dat de Vidonn X6 wellicht wel als 'Smartwatch / tracker' kan dienen voor een kleine(re) prijs.
Hij heeft wellicht niet de vorm van een smartwatch maar wel diverse functies:
- Notifcaties
- Tijd
- Tracking

Een simpele basis uitvoering van een Smartwatch dus:
http://i.imgur.com/MLQ1sSH.png
Foto:Vidonn X6

Vidonn lijkt een jong Chinees merk dat zich heeft gericht op het maken van sport trackers. In deze lijn hebben ze een aantal verschillende trackers gemaakt de: X5, X6 en vermoedelijk komen ook de A4, A6 en A8 nog uit. Verder is er nog weinig te vinden over het merk Vidonn.http://i.imgur.com/TkG9L5b.pngSOC (System on a Chip):
 • Fabrikant:Onbekend
 • Bluetooth:
 • Specificatie: Bluetooth LE 4.0
Geheugen
 • RAM: Onbekend
 • Flash: Onbekend
Scherm
 • Formaat:0,88 inch
 • Resolutie: 128 x 36 pixels (~176 PPI)
 • Techniek: OLED
 • Scherm: Plastic
Sensors
 • Gyroscoop: Ja
Afmetingen, gewicht & materialen
 • Formaat: 12 x 16mm (HxB)
 • Breedte: 60mm
 • Gewicht: 20 gram
 • Behuizing: Polycarbonaat
 • Bandje: TPU rubber
Batterij
 • Capaciteit: 45mAh
 • Voltage: 3.7V
 • Watt uur: 0.17Wh
Software
 • Compabiliteit: IOS 7, IOS8, Android 4.3+
Overige:
 • USB: Magneetlader


http://i.imgur.com/TkG9L5b.pngOp 2 februari heb ik de smartband bij DX besteld. Een dag later was deze al verzonden, Vervolgens stond 18 februari de postbode aan de deur met de X6. Vrij snel, zeker in de periode voorafgaand aan het Chinese nieuwjaar.

De Vidonn X6 koste op het moment van bestellen $30,90 bij DX, dit lijkt een tijdelijke campagne te zijn.De Vidonn X6 komt in een simpel wit doosje met plastic folie er omheen:
http://i.imgur.com/tRtf2OOl.jpg
Foto: Doosje

Op de achterkant van het doosje vinden we ook nog de specificaties:
http://i.imgur.com/eIgdmVUl.jpg
Foto: Specificaties

http://i.imgur.com/h7SOiwul.jpg
Foto: Doosje binnenkant

Het doosje voelt stevig aan en biedt genoeg bescherming voor de lange reis van China naar Nederland. In het doosje zitten: De smartband, een extra (plastic) sluitclip, laadkabel en een boekje.

http://i.imgur.com/jLebqFll.jpg
Foto: Inhoud doosjehttp://i.imgur.com/oxQebuAl.jpg
http://i.imgur.com/MWYFgU1l.jpg
http://i.imgur.com/bFQENJLl.jpg
http://i.imgur.com/5MZqpd7l.jpg
Foto's: Vidonn X6 design


De smartband ziet er simpel uit. Geen baanbrekend design; simpel en niet te opvallend zou ik zeggen.
Waar de Pebble steel een achterkant van metaal heeft is de Vidonn X6 gemaakt van plastic met een lichte coating. Hierdoor voelt de Vidonn X6 wel wat goedkoop aan.

De X6 heeft 1 knop, in vorm van een soort touchknop. Deze knop is gemarkeerd door de kleine stippeltjes in ruitvorm op de voorkant. Verder vinden we aan de achterkant van de X6 een oplaadpoort. De voorkant van de smartband bevat daarnaast nog een klein OLED scherm.

Het siliconen bandje van de X6 zit vast aan de rest van de behuizing, Het niet kunnen verwisselen van bandjes is een gemiste kans. Daartegenover staat wel dat je de meetunit niet kwijt kan raken zoals bij de Mi band of Vidonn X5.

http://i.imgur.com/Xi9Lsjdl.jpg
Xiaomi Mi band tracker

http://i.imgur.com/KfRB6pxl.jpg
Vidonn X5 tracker

Over het algemeen ben ik redelijk tevreden met het uiterlijk en de materialen die gebruikt zijn. Het voelt wellicht wat goedkoop aan maar het zorgt er voor dat de tracker niet zwaar is en snel vergeten als je hem draagt. Het bandje, dat niet verwijderbaar is, voelt tijdens het dragen ook niet verkeerd aan. Daarnaast is het bandje makkelijk te verstellen en zit het met het dubbele drukknoopje goed vast.

De lader is een simpele magneetlader met een (zeer) dun kabeltje. Hij klikt altijd goed op zijn plek (In tegenstelling tot Pebble) en laat niet (te) snel los.

De krasbestendigheid ben ik iets minder over te spreken, zoals hieronder te lezen.http://i.imgur.com/TkG9L5b.pnghttp://i.imgur.com/EOQFjWTl.jpg?1
0.88 inch OLED scherm

De Vidonn X6 heeft een klein 0.8 inch OLED display. Dit zelfde scherm zit in meerdere trackers en heeft een 128x36 pixels resolutie. Het OLED scherm ziet er binnenhuis prima uit en ook buiten lijkt hij de afgelopen weken redelijk af te lezen.

Helaas bleek bij de eerste mooie lentedag het scherm niet voldoende helder om af te lezen te zijn, je moet schaduw maken om het scherm af te lezen. Dit is wel een gemiste kans, buiten op een terras zal je dus weinig hebben aan de klokfunctie van het apparaatje.

De afleesbaarheid / grote van de letters is afdoende, het scherm valt prima af te lezen en is niet te priegelig.

Helaas is zoals op onderstaande foto te zien het scherm wel krasgevoelig. Gelukkig vallen de krassen vooralsnog niet op.

http://i.imgur.com/uHN4omdm.jpg
Foto: krassenhttp://i.imgur.com/TkG9L5b.png


Soms kijk ik graag iets verder dan de buitenkant van een toestel/object. In dit hoofdstuk doen we dat ook, helaas is er maar beperkte informatie en kennis van mijn kant aanwezig. Helaas is er niet meer bekend over de gebruikte chipset in de X6. Mocht ik hier later meer over vinden dan zal ik dit deel proberen te updaten. Wat we wel kunnen doen is een Teardown!


Natuurlijk doen we die teardown niet zelf, daar hebben we natuurlijk de FCC voor ;). Gezien de Vidonn X6 (of 1 van zijn aan hardware identieke broertjes) netjes een keuring heeft ondergaan zijn deze foto's gewoon beschikbaar.
De hardware van Vidonn die getest is bij de FCC is de X5, qua Soc en antenne is deze gelijk aan de X6, het scherm is wel iets kleiner.

De code waarmee je de Vidonn smartbands bij de FCC te vinden zijn vinden is: 2AB62

http://i.imgur.com/IWk2Dlst.png http://i.imgur.com/bjZKNIJt.png http://i.imgur.com/ES0ArL5t.png

http://i.imgur.com/MTn3RDHt.png http://i.imgur.com/nJIK45st.png http://i.imgur.com/de2CPLgt.png

Foto's FCC keuring Vidonn X5 (klik voor grotere versie)


http://i.imgur.com/NM9jwdMl.png
Screenshot: FCC report certificeringhttp://i.imgur.com/TkG9L5b.pngEr is nog wel het een en ander te zeggen over de Vidonn X6. Zo is het niet open-source en/of is er geen SDK beschikbaar. Daardoor ben je volledig afhankelijk van de ontwikkelaars van het horloge.
Tot nu toe werkt dit allemaal nog goed maar hoe lang zal de support blijven lopen? Hoe vaak worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd en wat als dit stopt?

Het antwoord op bovenstaande vragen zal helaas luiden: Dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Wellicht is Vidonn in de toekomst nog om te praten om iets open te geven, maar ik heb er een hard hoofd in.

Voor nu heb ik het software gedeelte opgedeeld in twee delen, de App en het band zelf. In beide delen zal ik de ervaringen met en gebreken van de software zo veel mogelijk proberen weer te geven.


Vidonn werkt al even aan deze smartbands getuigt de FCC certificering die op 4 mei 2014 is uitgegeven. Ondertussen is de app dus ook al even beschikbaar en zou de ontwikkeling opgang zijn.
De laatste update van de app was 4 maart 2015, daaruit blijkt dat Vidonn de app nog wel update.

De app van Vidonn is te vinden in de Playstore of in de IOS appstore

http://i.imgur.com/uv68ndk.png?1

http://i.imgur.com/715Si95m.png
Screenshot: App icoontje & splashscreen

Wanneer je de app opstart krijg je na het het splashscreen direct het overzicht van de huidige dag te zien. Dit overzicht geeft het aantal stappen, afstand, calorieën en het aantal uren slaap van de laatste nacht weer. Daarnaast zie je hier de laatste tijd van synchronisatie. Als je op het kleine batterijtje drukt kun je tevens het batterijniveau ten tijde van de laatste synchronisatie zien.

Daarnaast staan er bovenin pijltjes, door deze pijltjes kan je vooruit en terug scrollen tussen verschillende dagen.

http://i.imgur.com/tmSKcYIm.png
Screenshot: Startscherm / Data scherm

Onder aan het startscherm heb je 3 keuzes, data (die je hier boven ziet), friend en more.
Het Friend scherm geeft je de mogelijkheid om vrienden toe te voegen, hierbij kan je dus competities houden en vergelijken. Niet iets wat ik zou gebruiken, maar mocht je met meerdere mensen zo'n bandje aan schaffen dan kan het best grappig zijn.

http://i.imgur.com/oxIootum.png
Screenshot: Friend scherm

Door op het knopje ''More'' te klikken kom je in het menu terecht:

http://i.imgur.com/evMZ3zpm.png
Screenshot: More/menu

In dit menu kan je verschillende onderdelen vinden, ik zal ze stuk voor stuk even bij langs gaan.
Allereerst het My bracelet onderdeel, dit onderdeel laat je de instellingen van je band managen.
(Dit was tevens een aanpassing met de update van begin maart, links het oude, recht de nieuwe versie van dit menu).

http://i.imgur.com/KhX7PEhm.png http://i.imgur.com/Di0bFGYm.png
Screenshot: My bracelet

In dit menu kan je een aantal dingen aanpassen zoals het Alarm, de tijd waarbinnen je slaapt (dit herkent de band niet zelf!) en de tijd waarin de band geen notificaties moet weergeven.

http://i.imgur.com/hQR2rj7m.png http://i.imgur.com/CzW2pNkm.png http://i.imgur.com/5rlKyRgm.png
Screenshot: Alarm, sleep en silent settings (laatste is hernoemt naar silent in laatste update)

Daarnaast kan je in het My braclet menu onder other settings overige dingen vinden. Onder andere firmware upgrades, welke notificaties de band moet weergeven. Het toevoegen van notificaties gaat zeer simpel. Je kan van letterlijk iedere APK in het systeem notificaties ontvangen (zo ver ze die geven). Handig dus!
Daarnaast vinden we anti lost dat zorgt voor een trilling bij een disconnect met veel opties (zie screenshot 2) en de mogelijkheid om het lettertype van de band hier aanpassen.

http://i.imgur.com/BFjG24bm.png http://i.imgur.com/Gq9wYzym.png http://i.imgur.com/St0gd1lm.png
Screenshot: Other settings, Anti lost, lettertype[sub]

http://i.imgur.com/wDhAwPGm.png
[sub]Screenshot: Notificaties


De search for bracelet is de plek waar je connect met de Vidonn smartband, het zoekt het bandje en zorgt dat deze (goed) contact maakt met je telefoon. Onder about kan je de versie van de app vinden.

http://i.imgur.com/hhfKUHWm.png http://i.imgur.com/UMw3KnBm.png
Screenshot: Search for bracelet en About

Naar mijn idee is de app redelijk compleet, het zou wel leuk zijn als de app qua uiterlijk een overhaul kreeg. Met de laatste update en het nieuwe my bracelet menu lijkt het dat ze hier mee bezig zijn. Ik hoop dan ook dat ze dit in de gehele app gaan doorvoeren.

Al met al werkt de app wel redelijk, de grafieken zijn niet het allermooiste maar geven de informatie voldoende weer. Er zitten in de app veel meer grafieken en beelden dan hierboven weergegeven. Maar de informatie die hier op staat is voor mij nog niet heel nuttig.

Als je een goed totaaloverzicht wil hebben zou je ook de website van Vidonn kunnen raadplegen, hiervoor moet je in de app je account koppelen.

http://i.imgur.com/rcrAkZPl.png
Screenshot: Website vidonn


Op de band draait natuurlijk ook software. Hier zal ik ook alle functies weer benoemen. Tevens zal ik de gemerkte problemen weergeven. Ik heb zo goed en kwaad als het kan foto's van de interface proberen te maken.Niet de beste kwaliteit maar ik denk dat het er wel mee door kan ;).

Het scherm van de Vidonn X6 is niet allways on, hiervoor moet je altijd eerst een aanraking doen op het knopje. De eerste weergave die het bandje doet bij aanraking is de tijd. Bij een tweede aanraking gaat het klokje door naar stappen, derde aanraking calorieën en bij de vierde aanraking de afstand.

http://i.imgur.com/Ui3Dpeem.jpg http://i.imgur.com/cOb2yX3m.jpg
http://i.imgur.com/KXD6xvHm.jpg http://i.imgur.com/0zeyBSmm.jpg
Foto: Tijdweergave, stappen, calorieën en afstand

Zoals ook al onder scherm aangegeven is het mooie heldere tekst die goed af te lezen is (maar bij veel zonlicht niet). Bij een lange klik op het knopje kan je de timer opstarten, hiermee kan je een workout los tracken en timen. Ook de stappen, calorieën en afstand worden dan los gemonitord.

http://i.imgur.com/r3ULva6m.jpg?2
Foto: 1 losse activiteit tracken

Naast het traceren van een losse activiteit zit er ook een anti-activiteit meting op. Mocht je een uur op de stoel zitten dan begint het horloge te trillen en geeft het een zittend tekentje weer. Dit werkt wel redelijk goed, op het werk gaat hij na een uurtje stilzitten regelmatig af ;).

Naast het traceren van je stappen kan het bandje ook je notificaties weergeven. Dit werkt wel redelijk het bandje trilt netjes als er een nieuwe notificatie binnenkomt en je kan de titel of tekst een stukje lezen. Uitzondering hier op is helaas Whatsapp hier wordt alleen het groepsgesprek en/of de persoon die het bericht stuurt weergegeven.Mocht het berichtje nu te lang zijn voor de twee beschikbare regels dan komt er een nieuwe ''pagina'' die wederom twee regels beschikbaar. Andere dingen zoals buienradar en mail worden ook prima weergegeven.

http://i.imgur.com/AooMzSXl.jpg?1
Foto: Berichtje

Wat betreft whatsapp is wellicht een workaround beschikbaar. In de Playstore staat een app voor de Vidonn X5 die deze mogelijkheid bied, gezien de identieke hardware van de X6 zou deze app ook voor deze kunnen werken.

Naast berichtjes worden ook inkomende gesprekken weergegeven op het scherm, wederom in combinatie met een trillend banje:

http://i.imgur.com/osHmBwGl.jpg?1
Foto: Bellen, inkomend gesprekDe precisie van de tracking is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de software. Om dit te vergelijken heb ik diverse dagen de Vidonn naast mijn Mi band om gehad. Tijdens deze dagen ben ik geen rare of grote verschillen tegen gekomen. De verschillen zaten na een dag vaak op 20-50 stappen.

http://i.imgur.com/iMS5JKtm.png http://i.imgur.com/X8u7U0Pm.png
Screenshots, tracking

Hierboven dus een screenshot van de X6 en Mi band op de zelfde dag. Het verschil hierboven is prima te verklaren. Er mist bij de Mi band een stukje van zo'n 400 meter van het werk naar het station. De verschillen zijn mijn inziens dus in de marge.http://i.imgur.com/TkG9L5b.pngDe batterij van de Vidonn X6 moet volgens de fabrikant ongeveer 14 dagen mee gaan. De eerste paar cycles waren merkbaar korter dan de 14 dagen en ik was daar dan ook een beetje teleurgesteld. Maar de derde cycle (en een update van het bandje later) ben ik redelijk tevreden.

Het bandje is nu bijna 7 dagen online en heeft nog 47% batterij, 10 dagen op een lading moet dan ook zeker lukken. Dit is inclusief notificaties en het trillen bij een disconnect.http://i.imgur.com/TkG9L5b.png


De stabiliteit van de connectie laat wel iets te wensen over. Dit is vooral te zien als je de ''diconnect'' functie aan hebt staan. Deze gaat momenteel wel een keer of 3 per dag af. Als ik vervolgens in de app kijk maakt het bandje net weer contact. De connectie is dus maar een enkele seconde onderbroken en herstelt zich zelf.

De afstand waarin het horloge gekoppeld blijft aan het horloge is verder wel prima. Een meter 7 of 8 is geen probleem.http://i.imgur.com/TkG9L5b.pngAls je opzoek bent naar een activiteiten tracker met beeldscherm dan kan de Vidonn X6 best een leuk bandje zijn. Er zijn hier en daar helaas nog wel wat puntjes waar aan gewerkt moet worden binnen de app.

Opsomming minnetjes en plusjes:

- Krasbestendigheid
- Afleesbaarheid in zon
- Via app geen volledige Whatsapp notificaties
- Matige weergave grafiekjes in de app
- Privacy?

+ lange batterijduur
+ Notificaties van berichten en telefoontjes
+Prijs $33.90 bij DX.comm
+ Tracking van activiteiten
+ Website met uitgebreide tracking informatieKorting
Zoals eerder aangegeven heb ik geprobeerd wat korting te regelen. Dit is gelukt en hieronder kan je de coupon vinden:
Coupon code: DXVIDONNX6NL name: Vidonn X6 Smart Band 5% OFF valid: 11/3/2014 6:00 - 11/4/2014 5:59

Jiayu S3, de eerste indrukken

Door RobertowNL op zaterdag 7 februari 2015 19:47 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 11.465

Welkom bij alweer een nieuwe blog!

Vandaag is het tijd om een model van één van de meest besproken onbekende Chinese Smartphone merken te bespreken.

Welk merk is dat hoor ik je zeggen? Nou, zoals je kan raden aan de hand van de titel: Jiayu.
Jiayu heeft voor mij wel een speciaal plekje, dit omdat het mijn eerste Chinese smartphone was.

Introductie

Allereerst moeten we voor mijn ''liefde'' voor dit merk even terug in de tijd. En wel naar Juli 2012;
In dit jaar kwam ik via de user Shiznuts op FOK! de Jiayu G2 tegen. Hij schreef een op FOK! een review over dit toestel. Na het lezen van zijn review heb ik dit toestel besteld (toen kon dat nog alleen via Taobao :D).

Toen deze binnen kwam was er toch een soort WOW-factor; voor 150 euro zo'n toestel met dit scherm (IPS) en deze snelheid?! De toestellen die in Nederland voor deze prijs verkrijgbaar zijn draaiden veelal op de Qualcomm MSM7227. In vergelijking met deze en vergelijkbare processoren voelde de MTK6575 veel sneller aan!

Ik was verkocht, de bang for buck (en DualSim) waren grote voordelen boven de toestellen die lokaal werden aangeboden. Zo ging natuurlijk de eeuwige zoektocht verder. Totdat...

Jiayu met de Jiayu G3 op de proppen kwam. Mensen die interesse hadden in de G3 weten het wellicht nog wel: Uitstel, uitstel en nog meer uitstel. En toen de toestellen eenmaal geproduceerd werden was dit maar mondjesmaat. Uiteindelijk heeft iedereen die dit toestel waarschijnlijk wel kunnen bestellen maar wat heeft het lang moeten duren. Maar het was het wachten waard.
Natuurlijk heb ik de G3 toen ook onderworpen aan een review: productreview: Jiayu G3 Zwart review door RobertowNL

Ondertussen heeft deze review ruim 37.000 views. Dit geeft waarschijnlijk wel aan hoe populair het toestel wel niet was.

Na de (vrij) succesvolle G3, kwam de G4, ook een toestel dat populair, slecht beschikbaar was, (soms) een brakke GPS had maar toch die gunfactor had. Ook dit toestel is enorm poplulair geweest en heeft zodoende ook een aantal Chipset upgrades mogen ontvangen (laatste versie G4S).

Terug naar het heden, ondertussen in Jiayu naar verschillende omzwervingen aangekomen bij de S serie (begonnen met de S1 en S2). Binnen deze S-serie is sinds kort en nieuwe telg; de Jiayu S3.

Deze Jiayu S3 lijkt op papier weer de zelfde sweetspot te hebben als de Jiayu G2, G3 en G4:
http://i.imgur.com/xthHUckl.jpg
http://i.imgur.com/s7gMjK8l.jpg
http://i.imgur.com/PTdNw3zl.jpg
http://i.imgur.com/EBAuIhFl.jpg
http://i.imgur.com/M20ZyZXl.jpg
http://i.imgur.com/EqO8zs2l.jpg
http://i.imgur.com/0R0UjAUl.jpg
http://i.imgur.com/f3mrkSRl.jpg
http://i.imgur.com/T0Irhgfl.jpg
http://i.imgur.com/gfp8beAl.jpg
http://i.imgur.com/nVqK65gl.jpg

SOC (System on a Chip):
 • CPU:
 • Ontwikkelaar: ARM
 • Structuur: Cortex A53
 • Rekenkernen: 8
 • Kloksnelheid: 1.7GHz
 • GPU:
 • Ontwikkelaar: ARM
 • Structuur: Mali-T760 MP
 • Rekenkernen: 2
 • Kloksnelheid: 700MHz
 • Modem/connectiviteit:
 • 2G Netwerk: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
 • 3G Netwerk: WCDMA 850/2100
 • 4G Netwerk: FDD-LTE: B3 (1800MHz), B7 (2600MHz), B20 (800MHz)
 • 4G Netwerk: TDD-LTE: B39, B40, B41
 • Maximale snelheid: 75 Mbps up / 150 Mbps down
 • Sim: Dual-sim 4G / Dual standby (Max 1 gelijktijdig in gebruik)
 • WIFI: B/G/N/AC
 • Bluetooth: 4.1
 • Locatiebepaling: Ja, GPS, GLONASS, BDS
 • FM: Ja
 • NFC: Nee (alleen 3GB model)
Geheugen
 • RAM: 2GB
 • Flash: 16GB
 • Beschikbaar: 12,45GB
 • Micro SD: Ja, tot 64GB
Scherm
 • Formaat:5.5 inch / 13,97 cm
 • Resolutie: 1080x1920 pixels (~401 PPI)
 • Techniek: LCD - IPS
 • Glas: Corning Gorilla glass 3
 • Multitouch: 10 punten
Camera
 • Back: Sony F2.0 IMX214 sensor (13MP)
 • Flash: Ja, dualflash achter
 • Front: 5MP Samsung F2.4, 84.33° wide-angle
Sensors
 • Gyroscoop: Ja
 • 3D kompas: Ja
 • Zwaartekrachtsensor: Ja
 • Nabijheidssensor: Ja
 • Lichtsensor: Ja
Afmetingen & gewicht
 • Formaat: 15.2 x 7.55 x 0.89 CM (LxBxH)
 • Gewicht: 158 gram
Batterij
 • Capaciteit: 3.000mAh
 • Voltage: 3.7V
 • Watt uur: 11.1Wh
Software
 • Android: 4.4.4
Overige:
 • Audio: losless bluetooth audio
 • Luidspreker: Ja, dual backspeaker
 • 3.5mm jack: Ja
 • USB: Micro USB v2.0, USB OTG (On-the-go)
En dat alles voor 899 Yuan (+-$145) voor het 2GB model, en 999 Yuan (+-$160) voor het 3GB model. Natuurlijk zijn dit niet de prijzen die wij hier gaan betalen. Hier komen nog verzend en handelingskosten overheen. Door deze kosten zal het toestel ergens tussen de $170-190 kosten.

Gezien de specificaties is dat nog steeds geen slechte deal natuurlijk ;). Genoeg reden voor mij om hem te bestellen. Dat bestellen heb ik gedaan bij deze seller op Aliexpress.

Ik kan zeggen dat ik al best wat orders heb geplaatst bij veel verschillende Chinese webwinkels, maar dit was toch wel 1 van de betere ervaringen. Simon reageerde binnen een dag op zijn mail en ook zeer snel op Skype. Met de service lijkt het dus zeer goed te zitten, daarnaast bied de verkoper een extra FedEx service aan, waardoor je pakket vanuit de UK wordt verzonden. Tevens is dit adres het retour adres, waardoor eventuele retouren en/of garantieperikelen goedkoper worden.

Ook de aftersales lijken prima, hij bood zelfs aan om een handleiding en tools te geven omdat Playstore niet geherinstalleerd stond op deze versie. Dit heb ik niet eens zelf aangegeven, hij vroeg zelf wat ik van het toestel vond en of ik problemen ondervond. Dit is de eerste keer dat dit (gemeend) gevraagd is!

De eerste ervaringen
Nu heb ik afgelopen week de Jiayu S3 dus ontvangen! Tijd om mijn eerste ervaringen (voor de later volledige review) te delen...

Unboxing
Allereerst de Unboxing; het toestel dat ik heb besteld is de Chinese uitvoering. Op de geherinstalleerde ROM, lader en het doosje na is deze identiek aan de internationale uitvoering.
De meerprijs is mijn inziens wel flink, dus het loont best om de Chinese versie te kopen.

Allereerst het doosje, waar de Jiayu G2, en G3 in het begin nog in een lunchbox kwamen zit de S3 in een doosje van karton.

http://i.imgur.com/0xU5lsRm.png


http://i.imgur.com/Im7X5sum.pnghttp://i.imgur.com/BWQiIT2m.png
Foto's: Doosje

In het doosje vinden wij vervolgens de volgende dingen:

http://i.imgur.com/EYOnrcHl.jpg
Foto: Inhoud

- Lader 5V 1A
- Laadkabel
- Boekje / garantiecertificaat (getekend op 20-1-15)
- 2 Screenprotectors
- Als extraatje een OTG en EU --> US plug

Daarnaast zit in de doos natuurlijk het toestel zelf:

http://i.imgur.com/jWnkC8Il.jpg
http://i.imgur.com/f6Wdz3kl.jpg
http://i.imgur.com/8aBwmz1l.jpg
http://i.imgur.com/okOkBfxl.jpg
http://i.imgur.com/2bMKzssl.jpg
Foto's: De Jiayu S3

Het toestel ziet er niet heel erg spannend uit, maar dat kunnen we van meerdere toestellen zeggen.
De achterkant ziet er door de glinstering in het plastic wel goed uit. Voor de achterkant van het toestel zijn eventueel verschillende kleuren backcovers verkrijgbaar:

http://i.imgur.com/6Dh2hOAl.jpg
Foto: Achterkantjes Jiayu (Bron: Ejiayu.com)

Zelf heb ik een versie met zwarte achterkant mogen ontvangen. Helaas waren de grijze covers nog niet op voorraad; maar deze zijn eventueel wel los te bestellen.

Daarnaast zit er bij het nemen van deze foto's al een screenprotector op het toestel. Deze glazen protector voelt glad aan en past perfect op het toestel.

Vergeleken met de One+ is de Jiayu S3 niet groter (Klik, 2, 3). Dus qua afmetingen lijkt de Jiayu ook prima mee te kunnen.

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van het toestel lijk in eerste instantie meer dan voldoende. Het toestel voelt solide aan en is prettig om beet te houden. Het grootste nadeel na ongeveer een week gebruik is wellicht power en volumeknopjes, deze kan je wellicht als wat "scherp" ervaren.

Het toestel lijkt geen kraakjes en kiertjes te hebben. In eerste instantie dus op dit gebied een ruime voldoende. Het scherm lijkt in eerste instantie ook wel redelijk, natuurlijk zijn de kleuren niet perfect maar dat kan je van een toestel van 180 dollar ook niet verwachten (iemand met de benodigde apparatuur die het eens voor mij wil meten O+ ?)

De speakers van mijn model lijken ook wel redelijk, zowel die van de voor als aan de achterkant. Deze laatste heeft wel een kleine vervorming op maximaal volume.

Interface & ervaringen

Dan de interface, standaard kwam het toestel zonder Play store en met de nodige Chinese toevoegingen. Niet gek voor een toestel bedoeld voor de Chinese markt natuurlijk.
Gelukkig is er ondertussen een (officiële) ROM met Play store beschikbaar. Onder het kopje ROM flashen kan je een (korte) uitleg vinden over hoe je de ROM met Play store kan flashen.

De interface van Jiayu bevat een aangepaste launcher (met thema's), en een aangepast menu.
Verder bevat het veel van de standaard MTK tweaks met betrekking tot dual-sim.

http://i.imgur.com/njMLmU7m.png http://i.imgur.com/V4wtZLOm.png http://i.imgur.com/LiX6Bqtm.png
Screenshots: Standaard interface

In de standaard interface zitten 2 'harde' widgets, op deze pagina's kan je zelf geen widgets plaatsen. Deze zijn overigens makkelijk te verwijderen via het menu:

http://i.imgur.com/AuLFal9m.png http://i.imgur.com/6jCyv7xm.png
Screenshot: Menu en thema's

Naast de standaard interface zijn een aantal andere interfaces te kiezen via de thema kiezer. Deze veranderen het uiterlijk van de app icoontjes en het menu. Er zijn diverse thema's te kiezen. Zelf gebruik ik momenteel 'system'. Maar mocht je uiteindelijk meer icoontjes of andere aanpassingen willen doen dan ben je wel overgeleverd aan een andere launcher.

Binnen de ROM zijn een aantal handige features te vinden. Zo zijn er (de normale) uitgebreide snelle instellingen.
http://i.imgur.com/aqzZovam.png http://i.imgur.com/fGyAcvBm.png
Screenshots: Snelle instellingen

Daarnaast zijn er ook (extra) snelle instellingen, deze kan je oproepen met een swype van de onderrand naar boven. Naar mijn mening een handige instelling die makkelijk met 1 hand te bereiken is.
http://i.imgur.com/gF4syvsm.png
Screenshot: Snelle instellingen 2

In de latere review zal ik later terugkomen op de instellingen die in het menu te vinden zijn. Hieronder kan je hier al wel een aantal screenshots van vinden:

http://i.imgur.com/3m2DnI7m.png http://i.imgur.com/svclcDbm.png http://i.imgur.com/oOw9TAcm.png

http://i.imgur.com/oOw9TAcm.png http://i.imgur.com/oOw9TAcm.png http://i.imgur.com/cthUs1Cm.png

http://i.imgur.com/F9on8pfm.png http://i.imgur.com/Nd0mJHWm.png http://i.imgur.com/E83OAiLm.png
Screenshots: Menu

Data, WIFI, GPS
Dan het bereik, de data en GPS. Natuurlijk niet geheel onbelangrijk bij een telefoon ;).

Allereerst de GSM / WCDMA / LTE ontvangst; in de korte tijd dat ik het toestel heb lijkt dit prima te zijn. Beter dan de One+ op het gebied van bereik naar mijn idee. Qua 4G ontvangst lijkt de Jiayu S3 het ook beter te doen dan de Xperia Z (beiden LTE 800), waar de Xperia Z een verbinding van 2 streepjes met een doorvoer van 15-20 mbit opzet krijgt de Jiayu vaak 3 streepjes* en een doorvoer van 25-30 mbit. Ook het bellen gaat goed, de verbinding houdt daarbij ook op plekken waar de andere toestellen moeite hebben even goed/beter stand.

http://i.imgur.com/Wtilnmwm.png
Screenshot: Doorvoersnelheid 4G

Dan WIFI, deze lijkt ook prima. De 5GHz lijkt iets minder sterk dan de 2.4GHz, maar het werkt beiden prima. Ook deze lijkt de verbinding en snelheid prima te lijken benutten. Ook de snelheid lijkt op enige afstand (meer dan) voldoende.

De GPS is natuurlijk altijd een heet hangijzer van toestellen van Jiayu (en MTK). Met intorductie van de Jiayu S3 maakt Jiayu gebruik van een nieuw soort antenne. Deze antenne zou moeten zorgen voor een veel beter ontvangst, ook voor de GPS wordt deze gebruikt.

http://i.imgur.com/TsNkjhIm.png http://i.imgur.com/Gn2hhhYm.png http://i.imgur.com/z8732wKm.png
Screenshots: Eerste fix

Zoals te zien lijkt het met deze nieuwe versie wel (redelijk) goed te zitten op dit gebied. Deze fix was (cold, eerste keer) binnen 30 seconden gevonden. De tweede keer had ik binnen 10-13 seconden een fix met de volgende resultaten:
http://i.imgur.com/rgqq0Lrm.png http://i.imgur.com/DdLNivpm.png
Screenshots: Tweede fix

Wat hier wel opvalt is dat er alleen GPS satellieten te vinden zijn, GLONASS, Beidou (alleen Azië) ontbreken bij het zoeken. Beidou is natuurlijk niet beschikbaar, maar GLONASS zou toch te vinden moeten zijn?

Zal de komende tijd de GPS nog uitgebreider testen, de resultaten komen terug in de volledige review.
De eerste conclusie met betrekking tot de GPS is dat navigatie wel moet werken, of exactere doelen zoals tracking en geocaching gaan werken is nog even afwachten.

Camera
Dan de Camera, ook hier kom ik later op terug. Maar allereerst wat kiekjes in het schemer. Zeker niet indrukwekkend maar het zijn snelle snapshots in het schemer.

http://i.imgur.com/6B1IVNPm.jpg
http://i.imgur.com/hLy9YVPm.jpg
http://i.imgur.com/W0JhHwQm.jpg
http://i.imgur.com/3MIMVOlm.jpg
http://i.imgur.com/vUuaJedm.jpg
Kiekjes in het schemer. Banana for scale.

Front:
http://i.imgur.com/vX6uMvTm.jpg
Foto frontcamera, wederom in het schemer

Ik zal morgen even wat nieuwe foto's maken en plaatsen (en daar wat meer tijd voor nemen ;)).

http://i.imgur.com/whYSwSYl.jpg
http://i.imgur.com/LYVhEhfl.jpg
http://i.imgur.com/6gBh1gjl.jpg
http://i.imgur.com/M87fMQYl.jpg

Eerste (voorzichige) conslusie

Dan is het tijd voor een eerste (voorzichtige) conclusie naar een kleine week:

- Camera lijkt matig in eerste instantie.
- Snelheid is prima (apps installeren gaat zeer snel, alles lijkt prima snel en stabiel te draaien)
- Firmware heeft de nodige aanpassen
- Bouwkwaliteit is prima
- Batterij (70% na 7 uren licht gebruik).
- Bereik van WIFI en 4G/3G/GSM is prima
- GPS lijkt redelijk te zijn

Natuurlijk ga ik deze gegevens nog uitbreiden en aanvullen voor mijn volledige review.
Mocht je dingen getest willen zien, aanvullingen hebben of andere tips dan hoor ik dit graag!

Nog te doen:
- Nieuwe foto's
- Kleine howto om te flashen